Божидар Лукарски Снимка: БТА

Според министъра на икономиката Божидар Лукарски няма опасност за икономическата сигурност в страната. Това заяви пред журналисти в Ловеч по повод искането от страна на бизнеса за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Лукарски добави, че до края на месеца ще заработи Съветът за икономическо развитие и икономически растеж, който е работил по времето на министър Шулева и оттогава не е. "Вече е минал през Министерския съвет, подготвили сме го и ще го стартираме и там ще имаме конкретни срещи и предложения по икономическото развитие от страна на реалния бизнес. Поканени са абсолютно всички браншови организации", каза още министърът.

По думите му всички икономически показатели за растеж за 2015 г. за първото тримесечие са обнадеждаващи и са по-добри отколкото цялата 2014 г.

Божидар Лукарски заяви още, че икономическите показатели и стандарта на живот на хората в Ловеч и Плевен са по-добри, отколкото във Видин, Враца, Монтана. За Северозападен регион се предвиждат конкретни мерки. Проектите по ОП "Иновации и конкурентоспособност", които изхождат от този регион, ще бъдат субсидирани в най-високия процент на съфинансиране от страна на европейската програма.

Лукарски допълни, че при посещението му в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са водени разговори с немски инвеститор, който има интерес да открие в този регион фабрика за месни заготовки за хранителната промишленост. Така ще бъдат разкрити 150-200 работни места, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase