Снимка: архив, Булфото
fallback

Заради забраната за износ на дървесина, гласувана от Народното събрание, е възможно да бъдат съкратени 8 хил. души в цялата страна. Това казаха на пресконференция износители и търговци на дървесина.

Те се обявиха категорично против гласувания през март мораториум и заявиха, че от България се изнася само дървесина, която не може да се реализира на вътрешния пазар, или която преработвателите не желаят да купят.

По данни на търговците в страната годишно се секат 6,5 млн. куб. метра, в предприятията се преработват 1,5 млн. куб. м, а износът е около 900 хил. куб. м.

Търговците твърдят, че вследствие на мораториума държавният бюджет ще загуби 29 млн. лв., пристанищата – 4 млн. лв., а транспортният сектор – 6 млн. лв. Загуби се очертават и за държавните горски стопанства и сектор "Растителна защита".

Огнян Огнянов, търговец на дървесина, заяви, че забраната е резултат от интензивна кампания срещу добива на дървен материал и преди гласуването й не е чуто мнението на бизнеса.

Забраната няма да спре незаконната сеч, смята Димитър Николов, износител. Според него незаконно секат малки фирми, около собствените си населени места, затова трябва да има ефективен контрол.

Огнянов разясни, че търговците купуват дървесина чрез държавните предприятия на тръжни сесси. След последните сесии през декември и януари те са предплатили съответните количествата.

По данни на търговците всяка година към Турция се изнасят 600 хил. куб. м дървесина, към Гърция – 300 хил., и незначителни количества към други съседни държави.

Търговците твърдят, че изнасят например трупи с над 30 см диаметър, каквито българските предприятия нямали мощност да преработват, или пък повредени трупи с куха сърцевина.

В Турция от трупите с по-голям диаметър се произвеждат плоскости, също както и в българските заводи, коментираха участниците в пресконференцията.

Представителите на сектора организират утре протест пред парламента и очакват там да се съберат над 2 хил. души.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

Тия така или иначе ще останат без работа. Ако не сега, когато тук там се среща някое и друго дърво, то след две максимум три години, и да няма мораториум, дървета няма да останат и пак ще са безрабтни. По добре сега да са безработни, за да получат някаква помощ от ес, защото както е тръгнало еврото след три години тая помощ няма и за един хляб да им стигне.

24

Gorskis

преди 9 години

незнам защо, ама за тия въобще не ми дреме!!!Те да не би да се интересуват, от нас и децата ни, дали ше има чист въздух и гора за тях?!?

23

diek

преди 9 години

Да отиват и да залесяваткакто са секли така да залесяват.Точно сега е време за садене. И много да не се правят на светци щото орязаха ми гората.

fallback