Снимка: БТА
fallback

Държавата и промените в Закона за енергетиката не са причина за съкращаването на около 300 работници във "Видахим", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг в Министерство на енергетиката, предаде БТА. Повод за коментара е очакваното съкращение на около 300 човека, работещи в завода.

"Информацията за съкращаването на около 300 човека в най-бедния регион в България - Видин е тревожна, но недоумявам защо като причина се посочват промените в Закона за енергетиката, които отскоро са в сила", каза министърът.

Тя обясни, че промените в закона са насочени към "стопяване" на дефицита в НЕК, който за 2014 г. е 644 млн. лева, а изцяло в системата - повече от 3 млрд. лева, посочи тя. По думите й една от предприетите мерки за свиване на дефицита е изваждане от енергийния микс на заводските централи и ТЕЦ, които произвеждат електрическа енергия по неефективен начин, какъвто е и случаят с "Видахим".

НЕК изкупува по преференциални цени произведената от "Видахим" енергия, като за периода 2011 -2013 г. видинското дружество е получило от НЕК 141 млн. лева, при общи приходи на "Видахим" за този период - малко над 170 млн. лева.

Това показва, че "Видахим" на практика се е превърнало в производител на електрическа енергия, отбеляза Петкова. По думите й цената, по която НЕК изкупува от "Видахим" енергията, е 140 лева на мегаватчас, а я продава за 125 лева на мегаватчас, с което НЕК е генерирал загуби от 15 лева на мегаватчас.

Само за 2013 г. "Видахим" е получила от НЕК 54 млн. лева, а разходите за заплати за този период са 4,5 млн. лева, посочи тя.

Не можем да позволим повече енергетиката на България и НЕК да търпят загуби и да генерират дефицит, защото настъпва критичен момент за сигурността на системата, подчерта министърът. По думите й това е наложило промените в законодателството и целите са енергетиката да излезе от колапс.

Според нея заводските централи биха могли да продават електрическа енергия на свободния пазар, където обаче цените са по-ниски. Анализът, който направихме за изкупуването на ток от заводските централи за 2014 г., показва, че генерираната загуба от НЕК е 231 млн. лева, каза още министърът.

Министър Петкова е напрАвила опит да се свърже с ръководството на "Видахим", с което ще иска да се срещне утре. Искам да обсъдим проблемите и да обясним на хората, че проблемът не е в държавата, опасявам се, че някой ще им обясни неща, които не отговарят на истината, добави тя. Според публично достъпната информация собственици на "Видахим" са три юридически лица, коментира още Теменужка Петкова.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 9 години

Големи далавери връткат родните мафиоти в БГ-енергетиката, а материалът се насъсква срещу чуждите ЕРП-та, които просто са едни нищо и никакви крайни мрежови оператори.

54

Мирослав

преди 9 години

И защо лъже, че не е виновна държавата след като държавата променя закона и спира да купува тока от тази централа? Никой от тези хора които управляват или са на някакви ръководни позиции нямат за цел да ни помогнат и да оправят поне едно нещо в държавата! Дето се вика "Където и да бръкнеш, все вони"! Да върнем смъртното наказание и след това да ги осъдим на смърт всички!!! Събудете се хорааа!!!

53

Мирослав

преди 9 години

То хубаво правят промени в закона за енергетиката, но защо с този закон не се намери някакъв баланс за всички, а трябва да *** най-бедните? Всичко рефлектира върху нашия джоб! Защо не промените изкупната цена от веи? Защо не намалите цените на мариците? Или те са наши хора и трябва да бачкат, а бедните хора от Северна България... Наистина вече незнам кога ще тръгне на добре тази държава..Трябва да се събудим като гражданско общество и да покажем, че ТЕ трабва да бачкат за нас, а не НИЕ за тях!

fallback