Снимка: архив, Reuters

Опасенията на Турция от твърде голяма зависимост от руските енергийни ресурси и предстоящите избори в страната означават, че плановете на Русия за нов газопровод до Югоизточна Европа е малко вероятно да напреднат толкова бързо, колкото би се искало на Москва, твърдят висши турски служители пред Ройтерс.

След възраженията на Европейския съюз Русия изостави през декември проекта „Южен поток“ на стойност 40 млрд. долара, който трябваше да мине по дъното на Черно море до България и да пренася до 63 млрд. куб. метра газ годишно за Европа.

Вместо това руската газова компания „Газпром“ обяви през януари, че планира да изгради подводен газопровод със същия капацитет до все още непостроен хъб на турско-гръцката граница до края на 2016 г.

Висши държавни служители в Анкара обаче коментират пред Ройтерс, че времевата рамка за проекта, известен неофициално като „Турски поток“, е нереалистична.

„Въпросът не е само за „Турски поток“, става въпрос за цял пакет за енергийните нужди на Турция. Трябва да бъдем малко търпеливи“, казва министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз пред агенцията.

Турция вече е силно зависима от природния газ от Русия. Миналата година страната е купила 27,33 млрд. куб. м газ чрез „Син поток“ и по тръбите „Запад-изток“ от Русия, което е повече от половината от й внос на газ.

Освен това руската държавна компания „Росатом“ строи първата атомна електроцентрала в Турция.

„Русия има голямо желание, но е много вероятно той („Турски поток“) да бъде отложен поне до 2017 г.,“, изтъква представител на индустрията, като обръща внимание на продължителните оценки за въздействие върху околната среда, особено преди предстоящите общи избори в страната през юни.

Друг представител на правителството казва, че преговорите за цената на газа от Русия също са фактор. Турция си осигури намаление на цената от 10,25% през февруари, но настоява за още.

До 2017 година се очаква търсенето на газ в Турция да надхвърли сегашните договорени обеми на внос. Доставките от Северен Ирак, които са една алтернатива, надали ще стартират преди 2018 г., което не оставя друг избор на Анкара, освен да купува повече газ от Русия.

Съществуват и политически опасения.

Според западен дипломат в Анкара въпросите около „Турски поток“ са по-скоро спор между Брюксел и Москва за влияние над Турция.

„Хората все повече осъзнават, че Русия е загубена кауза и че трябва да намерим повече съюзници на изток и юг. Турция е номер едно“, коментира дипломатът, останал анонимен. „Русия въвлича Турция в орбитата си и ако това не бъде спряно сега, може да стане твърде късно.“

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase