Снимка: Reuters

 Българската икономика забавя темпа на растеж през четвъртото тримесечие на 2014 г. Въпреки това обаче е напът да изпрати най-добрата си година от 2011 г. насам. Подкрепа за икономическия ръст оказват потреблението и създадената от компаниите добавена стойност. Насрещен вятър се явяват дефлацията и отрицателното външнотърговското салдо.

През периода от октомври до декември брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,3% на тримесечна и с 1,2% на годишна база, показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Икономическият ръст е по-бавен в сравнение с представянето на българското стопанство през третото тримесечие (0,4% на тримесечна и 1,5% на годишна база). Данните обаче подлежат на ревизия, като НСИ ще оповести официалните на 6 март.

Тревожен е фактът, че за текущата година прогнозите не са много оптимистични. Те варират, като най-песимистични са оценките на Министерството на финансите, ЕК и Европейската банка за възстановяване и развитие, които предричат забавяне на растежа до 0,8%. По-оптимистична е оценката на УниКредит Булбанк. От банката очакват, че през 2015 г. ръстът на БВП ще се запази на нивото от 1,5%, колкото е прогнозата им и за тази година.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. в номинално изражение БВП възлиза на 22,56 млрд. лв. по текущи цени при неревизирани 21,46 млрд. лв. за същия период година по-рано. Това е ръст от 100 млн. лв. В сравнение с третото тримесечие, когато БВП по текущи цени бе 22,41 млрд. лв., номиналният прираст е в размер на 150 млн. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 82,4%, или 18,59 млрд. лв. Крайното потребление нараства с 0,9% на тримесечна база и с 1,2% на годишна, сочат още данните на националната статистика.

Инвестициите в основен капитал и запасите на компаниите през периода са за 5,3 млрд. лв., като заемат 23,5% относителен дял в БВП. Те се увеличават с 0,3% спрямо третото тримесечие и с 3,1 на сто за година, като забавят темпото в сравнение с предходните тримесечия на годината. През финалното тримесечие на 2013 г. пък сумата им бе малко над 5 млрд. лв., показват неревизираните данни на НСИ.

Още бизнес новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase