Снимка: Reuters
fallback

Банковите системи на Полша, Чехия и Словакия са едни от най-атрактивните що се отнася до състоянието на макроикономическата среда и цената на банковите услуги спрямо рисковете, пред които се изправят кредитните институции.

Следват ги Румъния и Турция, а като най-неатрактивни страни се възприемат Унгария, Хърватия и България. Това са част от акцентите от дискусиите, посветени на състоянието на банковата индустрия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в рамките на 20-ото юбилейно издание на форума на списание Euromoney за региона, който се проведе във Виена.

Към този момент няма индикации, че големи банкови групи ще преустановят дейност в някои от държавите в региона въпреки регулаторните и данъчните пречки, които съществуват на места, ситуацията в Украйна и състоянието на Русия. Заключението на участниците в дискусиите по време на конференцията е, че санкциите срещу Русия оказват влияние върху банките в ЦИЕ.

Бавният растеж, дефлацията и безработицата властват над българската икономика, но на фона на ниската й уязвимост поради стабилната финансова рамка и балансираната външна позиция. От друга страна политическата несигурност може да подкопае стабилността в средносрочен план, ако се отлага извършването на реформи и се повиши бюджетният дефицит. Това се посочва в анализите на унгарската OTP Bank и австрийската Raiffeisen Bank International относно икономиката и банковата система на България.

Експертите на двете банки, които оперират и на българска територия посредством Банка ДСК и Райфайзенбанк, посочват, че сформираната управляваща коалиция е крехка, но най-вероятно ще вдигне на крака икономиката. RBI смятат, че ако правителството покаже ангажираност към реформите и управлява открито, ще изкара своя мандат.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback