Светла Тодорова. Снимка: БТА
fallback

Досега нито едно дружество, чиято дейност се контролира от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), не е подало заявление за промяна в цената на услугата. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията Светла Тодорова. Крайният срок, в който крайните снабдители трябва да представят своите прогнозни цени за новия ценови период, е 31 март.

Тодорова направи коментара си след края на откритото заседание, по време на което Топлофикация – София представи своя бизнес план за следващите пет години. Инвестиционните цели в него са заложени на базата на сегашните цени на топлофикационната услуга.

„Не мога да бъда сигурна, че инвестиционната програма ще бъде изпълнена“, обясни Тодорова и посочи, че никога не е имало пълно покритие между бизнес план и реалното му изпълнение.

Всичко зависи от самата организация, а в случая и от годишния контрол, който ще изпълнява енергийния регулатор, допълни още тя.

От представеното предложение на Топлофикация става ясно, че предишният бизнес план на дружеството е частично изпълнен (около 58% от заложените мерки, но без да бъдат включени действията през 2014 година, за които все още няма окончателни данни). В тази връзка Тодорова коментира, че от изпълнението на плановете не следва, че са предвидени разходи, съответно включени в цената, одобрена от ДКЕВР, а те не са изпълнени.

Инвестициите, които влизат в цената, се отразяват в следващия ценови период. „Ако нещо е заложено и не е изпълнено, то се прихваща от приходите“, допълни още Тодорова.

Тя отказа да коментира каква ще е цената на топлофикационната услуга с мотива, че има „прекалено много време, докато бъде взето решението за цените“.

По отношение на подобряването на качеството на услугата на Топлофикация – София председателят на ДКЕВР посочи, че дружеството залага ремонт и подмяна на по около 30 километра от мрежата годишно. Цялата дължина на мрежата обаче е над 2 хил. километра, допълни още Тодорова.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

Моят ток е поскъпнал с 30% при същото използване , пък те нека си говорят за 10%

1

Анонимен

преди 9 години

Обийте я с яйца

fallback