Снимка: БТА
fallback

Случилото се с дъщерните дружества на френската група „Белведере“ в България праща негативен сигнал на европейските инвеститори. Това предупредиха представители на френската компания по повод разразилия се скандал с двете дъщерни дружества "Домейн Менада" и "Белведере Дистрибуция".

Припомняме, че преди време е открита процедура по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере". Делото гледа съдия Румяна Ченалова, която избира за синдик Панайот Велков. Фирмите плащат дълговете си, но Ченалова лишава дъщерните компании на "Белведере" от правото да управляват имуществото си и го предоставя на синдика. Посланикът Ксавие Лапер дьо Кабан дори заяви по случая, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“.

В съобщение на групата се казва, че „това без съмнение е планирано посегателство върху собствеността ни“. Инвеститорите допълват, че само винарна „Домейн Менада“ е имала задължение, а съдът е постановил блокиране на цялата група.

В подкрепа на двете дружества ще бъде пренасочен финансов ресурс от 2,5 млн. евро до края на годината, съобщи Етиен Юк, директор на вътрешния одит на "Белведере". Той посочи, че групата твърдо стои зад двете компании.

Николаус Смирноф, изпълнителен директор на "Белведере Кепитъл Мениджмънт", заяви, че от ноември синдикът е иззел неговите функции и управлява бизнеса, без да има реален опит и да е запознат с него. От незнание на дружеството може да бъдат нанесени вреди, предупреди той. Той даде следния пример – финансовите отчети на дъщерните дружества в България няма да са готови навреме и това ще се отрази негативно на компанията-майка, която е публично дружество.

Смирноф каза още, че уважава решението на съда, но настоява да бъдат взети под внимание изпратените там жалби. „Искаме проблемът да бъде разрешен възможно най-бързо и да продължим да инвестираме в страната“, допълни той и посочи, че плановете на компанията са да разработва нови продукти и производствени линии, но в момента това не може да стане.

Мениджмънтът на компанията посочи, че все още няма достъп до офисите, дружествата са запечатани и синдикът може безконтролно да се разпорежда с имуществото. „Решени сме случаят да стигне до най-високото ниво в европейските институции и да бъде разрешен с тяхна намеса, ако трябва, тъй като е в нарушение на всички възможни принципи на една страна от ЕС“, коментира Етиен Юк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

Абе, Путин е виновен...

10

до "до ракиджия

преди 9 години

НЯМА в България голям руски инвеститор , който да плаща данъци и да спазва нашите закони !!! ВСИЧКИ руски инвеститори са или държавни(разбирай на КГБ) фирми или мафиотски ! Така че не ми говори как сме изпуснали "големите" руски инвестиции в съмнителни проекти като ЮП, засега е ясно само ,че руския директор взима 30хил? на месец , а шофьора му 3-4 . Без да има още и един подписан договор руските "инвеститори" вече успяха да ни откраднат 90млн. !!! Мерси от такива руски инвестиции !!!

9

ИНВЕСТИТОРИ ,ЛИ..

преди 9 години

...и защо да не са от Турция...4..???Къв е проблема...?В България , вече почти всички стоки са турски...ха,ха,хаааааа..."*** -нема"!Не ги щат...

fallback