Снимка: Reuters

Повечето икономически анализатори и финансисти са скептично настроени към предложението за въвеждане на налог върху данъчните трансакции, показа анкета на Investor.bg.

„Въвеждането в момента на данък върху трансакциите е абсолютно неподходящо“, смята Георги Бисерински, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт. Той предположи, че предложението на синдиката засяга въвеждането на данък върху оборотите, които се регистрират на Българската фондова борса (БФБ). “Като се имат предвид ниските обороти, които се регистрират през последните години, ефектът от подобен данък ще е нищожен за приходите в бюджета“, изчисли експертът. 

Още по темата

По думите му това ще оскъпи комисионите на инвестиционните посредници, тъй като те ще трябва да добавят данъка върху таксите, които вече събират от своите клиенти. В крайна сметка според него това ще намали интереса на инвеститорите заради покачването на таксите, а за бюджета няма да има съществен ефект.

„В бюджета няма да постъпят заложените приходи, а финансовите институции ще прехвърлят налога към потребителите“, е мнението на Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Според него, ако се стигне до въвеждането на подобен данък, тежестта ще бъде прехвърлена върху потребителите - физически или юридически лица.

„Двете основни цели на този данък (в Европа) са постъпления в бюджета и ограничаване на спекулативната и високочестотната търговия“, анализаторът от БенчМарк Финанс Явор Спасов. По думите му въвеждането му в България няма да изпълни нито една от тях. „Накратко бих описал идеята така: „Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак“, коментира той.

Повече мнения по темата вижте в пълния материал на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase