Снимка: www.freeimages.com
fallback

Бюджет 2015 показва хронични дефицити и нарушени фискални правила, заявиха експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които за 12-а поредна година представиха алтернативен държавен бюджет. Експертите се опитват да покажат, че е възможна различна фискална политика.

„Това е бюджет на стагнацията – например залага се спад на заетостта и лек ръст едва през 2016 г. Според параметрите на правителството нищо няма да се промени“, каза анализаторът Петър Ганев.

Според него целта трябва да е фискална стабилност, след като през 2014 г. бюджетът бил „изпуснат“ с всички последвали негативни сигнали към чуждестранните инвеститори.

Следващата година дефицитът трябва да е под 2%, а през 2017 г. да е нула, смятат анализаторите.

Експертите от ИПИ предлагат постепенно изчистване – с дефицити за 2015 г. 1,8%, за 2016 г. 1%, а за 2017 г. - 0%.

„На следващото място са растежът и инвестициите. Тук предлагаме децентрализация, преотстъпване на една пета от подоходния данък към общините“, каза Ганев.

Сред другите предложения на ИПИ са здравна реформа, разбиване на монопола на НЗОК, повече работни места чрез преосмисляне на регулациите на пазара на труда, както и реформа в пенсионната система, но от 2016 г. Предлага се още премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, без промяна на максималния осигурителен доход и максималната пенсия.

„Ако не се захванем с това да имаме стабилни финанси, да отключим пазара на труда и не отключим осигурителната система, няма да станем по-богати“, коментира Петър Ганев.

Вижте какво още предлагат икономистите от ИПИ в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback