Снимка: Reuters, архив
fallback

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции срещу eMAG на обща стойност малко над 750 хил. лева.

Компанията е наказана заради нелоялна конкуренция с посланията за „Черния петък“ миналата година и във връзка с провеждана рекламна кампания „1+1 гратис Tassiomo”, става ясно от съобщение на комисията, публикувано на официалната й интернет страница.

След сигнал от потребители относно провежданата кампания за „Черния петък“ на 29 ноември 2013 година регулаторът е наказал румънската компания Dante International, която управлява електронния магазин eMAG, заради недобросъвестни търговски практики. Според сигналите компанията предварително е завишавала цените на продуктите и след това е предлагала „най-много и най-големи намаления“, което е заблуда за потребителите.

„Рекламните послания „Black Friday, денят с най-много и най-големи намаления през годината“ и „Само днес получаваш най-много и най-големи отстъпки през годината“ като част от провежданата кампания „Черен петък“ имат заблуждаващ характер по отношение на начина на формиране на крайната цена за потребителите“, се казва в решението на КЗК.

Потребителите са подали и оплаквания за бързото изчерпване на рекламираните стоки. Въпреки мащабната рекламна кампания някои от продуктите са били единични бройки и с тях се цели единствено привличане на интереса към промоцията, отбелязва регулаторът.

Заради тези нарушения на румънската компания е наложена санкция от 551 хил. лева, което е 4% от приходите от продажби на онлайн магазина през 2013 година.

Допълнителна санкция от 206,8 хил. лева е наложена и за рекламната игра на компанията „1+1 Tassimo”. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Ганьо

преди 9 години

До MihaelaКовро, ходи стани дишуошер в хАМЕРИКА за жълти стотинки и се радвай, че няма ДДС, а стейт такс 8%. Боли ме за тебе ковро.

28

Мунчо

преди 9 години

До ии , ии емаг регулярно намалят стоките и нищо чудно цената от 365 лева да е била намалена от 419 лева, ама много нагла си и искаш намаление на намалението, което няма как да стане

27

ии

преди 9 години

Преди черния петък монитор 365 лв в деня на черния петък 419лв, без коментар.Излезе ли им слава на мошеници, забрави после някои д си пазарува от тях.

fallback