Архив: Булфото

След като в сряда парламентът не прие предложението на Георги Кадиев лотарийните хазартни игри, бингото и други, организирани онлайн или офлайн, също да бъдат облагани с годишна такса, днес е внесен подобен проект от името на ГЕРБ.

Най-важната промяна предвижда лотарийните игри, кено, бинго и техните разновидности също да бъдат облагани. През 2014 г. те не плащаха такса заради пропуски в данъчните закони, промени в които бяха приети през декември 2013 г.

В предлаганите текстове се предвижда организаторите и на тези игри да внасят в бюджета данък от оборота от 15%.

Освен това организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение в различен размер. За организатори на онлайн залагания той е в размер на 50 000 лв., за тези на игри в игрално казино – 10 000 лв., а за всички останали организатори на хазартни игри – 5000 лв.

С допълнението на чл. 85 в закона пък се предлага, когато организаторът на хазартни игри не заплати в срок годишната си вноска, комисията да прилага принудителна административна мярка - отнемане на лиценза от три до 6 месеца.

По-рано днес пред „Фокус“ депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че хазартните игри трябва да се облагат при едни и същи условия, независимо дали се играят онлайн или в пунктове за залози.

По думите ѝ за настоящата 2014 г. държавата има несъбрани приходи в размер на 5 млн. лева заради необлагането на някои лотарийни игри. Според нея основният проблем в Закона за хазарта в момента е, че една и съща хазартна игра, ако се извършва онлайн, се облага по един начин, а ако се извършва по традиционния метод, какъвто е например тотото, се облага по различен.

Предстои временната бюджетна комисия да разгледа проекта. 

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase