Снимка: Булфото

В близките месеци ще предстои сериозен сблъсък с левите политики, прогнозира Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ).

„БСП и АБВ искат да отменят плоския данък, а той е част от добрата бизнес среда. Приходите от плоския данък постоянно растат, като той увеличава в най-лошия случай приходите на средностатистическо семейство със 100 лв. на година“, заяви Димитров в студиото на Bulgaria on AirПо думите му обаче въвеждането на прогресивното облагане, включително и за личните доходи, ще бъде много сериозна грешка.

Според него няма държава в света, която да е въвела плосък данък и след това да се е отказала от него, а за малки отворени икономики това е много успешен вариант.

Димитров е и против въвеждането на прогресивен данък за личните доходи. Според него по времето, когато той действаше в България, това е водело до огромна сива икономика. „Ефектът на плоския данък направи криенето на данъците неизгодно за гражданите“, заяви той.

По отношение на планираното за днес гласуване на нов вариант за актуализацията на бюджета Димитров коментира, че прави впечатление, че има по-скромен облик по отношение на бюджетния дефицит.

„Първите действия на финансовия министър са правилни - без намаляване на разходите не може да постигнем финансова стабилност“, заяви депутатът. И припомни, че още при първия дебат за възможната актуализация на бюджета в средата на годината РБ е поискал намаление на разходната част като сигурен път за стабилизиране на финансите на страната. Тогава обаче предложението не е било прието от кабинета на Орешарски.

„Стъпката за актуализацията ми изглежда разумна. По-голямо предизвикателство е обаче бюджетът за 2015 г.“, заяви още Димитров и добави, че заради надхвърлянето на българските и европейските граници от дефицит Брюксел ще започне наказателна процедура. „Затова е много важно през 2015 г. дефицитът да бъде под контрол, за да се създаде добра инвестиционна среда“, поясни още икономистът.

Мартин Димитров призова също така министрите да бъдат икономични и да орежат неефективните разгоди, а администрациите да станат по-ефективно работещи.

„Не може в една разклатена финансово държава да се продължава да се харчи и да се искат постоянно пари. Това правителство ще е реформаторско, ако се харчат по-разумно средствата“, добави той.

По отношение на другата разделителна линия с АБВ – по повод пенсионната реформа, Димитров заяви, че в пенсионния сектор има скрит дефицит. „Тези разходопокривни схеми са ефективни, когато икономиката работи. Нашата идея е до известна степен революционна – доброволно увеличаване на пенсионната възраст. Тоест, ако някой реши сам да работи по-дълго, това ще му увеличи пенсията. Това ще е естествен начин чрез стимули да се увеличи пенсионната възраст“, добави той.

Същевременно Димитров поясни, че РБ е против увеличаването на пенсионната вноска с 1 процентен пункт.

„Никой не увеличава прякото облагане, когато търси икономически растеж. Това ще влоши средата и ще увеличи сивата икономика“, поясни икономистът. И завърши с извода, че това правителство ще бъде успешно, ако бъде дясноцентристко.

Припомняме, че Мартин Димитров влезе в парламента с преференциален вот в софийския 24 многомандатен избирателен район. Той бе вносител на десетки законодателни поправки в 40-то и 41-то Народно събрание, по-важните от които бяха за въвеждането на плосък данък от 10% за личните доходи и въвеждането на 10% корпоративен данък, както и за намаляване на осигурителната тежест.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase