Снимка, архив Булфото
fallback

От 25 години насам най-важният приоритет, който стои нерешен, е изработването на цялостна визия за политиката по доходите. Заедно с анализа на данъчния модел те трябва да бъдат сред най-важните приоритети на следващото правителство, каза в интервю за БТА независимият финансов експерт към КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

Според нея крайно належащи са реформи в пенсионната система, в образованието и в здравеопазването и затова е необходим пълен мандат. Най-засегнати от политиката по доходите са българските пенсионери, посочи Зайкова. Под пенсионна реформа се разбира увеличение само на възрастта и стажа, а никой не говори първо за политика по доходи, за да се пълни повече осигурителната система и второ: как ще растат заместващите доходи от пенсии, коментира експертът.

В България заместващият доход на пенсионерите едва достига до 30 процента от работната заплата или повече от три пъти се намалява стандартът на живот на българския пенсионер, посочи тя. В Европа заместващият доход се движи в порядъка на 70 на сто и дори до 90 процента, ако си в скандинавските страни. Това трябва да върви успоредно в цялата пенсионна реформа и тя да стане плавно, а не шоково, смята Мика Зайкова.

Според нея плоският данък прави бедните по-бедни, а богатите по-богати и е смъртоносно оръжие за по-бедните страни, допълнително потиска икономическия ръст и създава огромни проблеми на бедните страни. За да можем да излезем от дупката, трябва да направим плавен преход към прогресивно облагане, отбеляза Зайкова. 

"Българинът е горд човек, той не иска подаяния, той иска като работи, да не бъде работещ беден и да може да си плаща сметките. Мисля, че трябва да се върви към повишаване на доходите и все повече намаляване на помощите, като останат само за бедни, немощни и хора, които вече са ударени от системата", заяви Зайкова. Нито един няма да получи и стотинка от върнат данък върху доходите през 2015 г., коментира тя.

По думите й няма да се случи очакваната промяна с гласуваните изменения в Закона за доходите върху данъците на физическите лица, според които на хората, които имат доходи до нивото на минималната работна заплата, да им се връща през 2015 г. взетия през настоящата година данък. 

"НАП чете този закон, както дяволът чете Евангелието и никой не може да си получи парите по простата причина, че към доходите се добавят социалните помощи, които са необлагаеми за данъчната схема и детските надбавки. Кои семейства получават помощите - тези, които имат доход на член на семейството до 350 лева, а при 340 лева минимална работна заплата всички влизат някъде за подпомагане. Законодателите трябва да седнат и да изчистят този въпрос", каза Мика Зайкова. "Това, че никой няма да получи възможност да ползва облекченията е пресилено твърдение, но че кръгът на хората, потенциално можещи да го ползват е стеснен с всички онези, които са получили дори и един лев страничен доход, различен от заплатата, е вярно, това идва от закона, а не от превратно тълкуване на НАП", коментира за БТА говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Ако хората са получили единствено и само средства от заплата, биха могли да ползват облекчението по реда, в който законът го предвижда, но ако са получили някакъв друг доход, облагаем или необлагаем, това формално нарушава изискванията на закона и ограничава тяхното право, посочи Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

#$&

преди 9 години

До21:Защото им е изгодно, за това. Една държава и респективно общество, за да функционира нормално трябва хората, които го изграждат да получават съобразно положения труд.. Лекари, учители и много други професии са безкрайно 'обезценени' и разликата между заплатите е несправедлива.. Няма как всичко живо да програмира, нали?

22

Един Българин

преди 9 години

А'е какъв прогресивен данък??? Който не работи не трябва да яде!!! Хайде стига глупости - ще вземем от богатите и ще даде на бедните. Изобщо не съм богат, както казвате не желая подаяния!!! Работя - оправям се , не работя - гладувам това е простата истина от векове насам.

21

ТИТО

преди 9 години

ОТ КОЯ ДАТА ЧУЖДЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ

fallback