Снимка: БТА
fallback

Предложенията за пенсионна реформа, разработени от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, съхраняват солидарния модел, целят финансово устойчива система, достойни пенсии и връщане на доверието в осигурителната система. Това каза социалният министър Йордан Христосков пред журналисти, цитиран от БТА.

Днес е последното заседание на Консултативния съвет, на което ще бъдат разгледани всички експертни предложения и сроковете, в които ще се предложат мерки за оптимизиране на осигурителната система на новото правителство.

Сред обсъжданите мерки от Съвета през последните месеци бяха ограничаване на ранното пенсиониране в специализираните ведомства чрез въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на работещите там, увеличаване на вноските за Фонд „Пенсии“ и Фонд „Безработица“, отпадане на трите най-добри години от формулата за пенсия, както и годините, в които хората са се трудили в тежка професия, да тежат повече във формулата за изчисляване на пенсията само за първите 10 години за първа категория и 15 години за втора.

Във връзка със започналите протести на миньори, военни и полицаи срещу промените при ранното пенсиониране Христосков коментира, че конкретните възрасти за пенсиониране на служителите от специалните ведомства ще бъдат предложени от самите служители и съгласувани с ведомствата, като те ще са различни за различните длъжности. Вицепремиерът допълни и че в социалното министерство очакват предложения от синдикалните организации.

Запитан какво ще се случи със семейните помощи на семействата, чиито деца не са ваксинирани не по тяхно желание, Христосков заяви, че ще бъдат изпратени писма до всички регионални центрове, където няма ваксини, личните лекари да издават удостоверения на родителите, за да не бъдат лишени от помощите.

„Разговаряли сме с министър Мирослав Ненков и ще бъдат изпратени писма до всички регионални центрове по здравеопазването. Там, където няма ваксина, ще се издава удостоверение на майките, че не може да бъде извършена имунизация и те няма да бъдат лишени от семейни помощи за деца“, обясни Христосков, цитиран от Фокус.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

тодоров

преди 9 години

да коментирам участието му в "референдум"16/12/за инвалидите които му изяждат залъка на този ***,защо им дават пари за да вегетират/по 100до 300лв./,а за него заслужени- 3000лв.!!давам му едно решение на проблема:да направи пак един семинар на боровец е с колежките...или с колегите...,и след третото уиски да решат.правим телк в кремиковци,палим първа доменна /пещ/и започваме прегледите...инвалид-там /справка от меркел за дахау и т. н.

10

Анонимен

преди 9 години

fashaga imperialist predael izmek vrag na naroda .

9

Анонимен

преди 9 години

по скоро трябва да се види защо няма постъпления в бюджета да видим митниците и други.да се спрат законните кражби заради които всички се борят за власт като държавни поръчки плащани на завишени цени на определени хора и тъй нататък.ярък пример е доброто намерение за саниране на жилища че кой ще е против.лошото е че същите които участват в това и са ни докарали до това дередже сега искат да ни оправят а колкото до пенсиите идеята да няма пенсионери.

fallback