Снимка:архив, Reuters
fallback

След като в последните си дни кабинетът Орешарски буквално „на тъмно“ промени Правилника по вписванията и забрани на Агенцията по вписванията да издава незаверени преписи от вписани актове, служебният кабинет предлага поправки в Правилника, с които отменя въведената забрана.

Текстовете са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се предлагат до 24 октомври.

Припомняме, че през юли бяха приети промени в Правилника по вписванията, с които от една страна се въведоха предпоставките за преминаване към електронни удостоверения за тежести. Тогава обаче правителството на Пламен Орешарски одобри и една промяна, която не беше обсъждана публично.

С мотива, че се ограничават измамите с имоти, се забрани на службите по вписванията да предоставят незаверени копия на вписани актове. Т. е. достъпът до имотната документация по партиди се ограничи само до собствениците и до изрично упълномощени от тях лица.

Забраната на практика ограничи възможностите на купувачите на имоти – и на жилища, и на бизнес имоти, и на земя, да направят справка дали продавачите са действителните собственици. Проверките на тежести също на практика са блокирани, защото е необходимо съгласието на собственика. Блокирани са и пазарните проучвания – финансово-правният анализ, който предшества сделките с големи активи, тъй като потенциалните кандидат-купувачи нямат достъп до документите за собственост назад във времето.

С промените в Правилника се предлага незаверени преписи от вписани актове да се издават на всяко лице, като това ще се отбелязва в специалния регистър за издадените справки срещу ЕГН на лицето, което ги е получило.

Промените се предвижда да влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Още новини за пазара на имоти в България чететe в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback