Румен Порожанов Снимка: Архив Булфото
fallback

Недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влоговете ще бъде покрит с емисия държавно гарантирани ценни книжа. Това обясни в ефира на Нова телевизия финансовият министър Румен Порожанов, визирайки липсващите около 1,5 млрд. лева за покриване на гарантираните влогове в КТБ.

Във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева, а гарантираните влогове в поставената под особен надзор банка са на стойност 3,6-3,7 млрд. лева. Разликата ще бъде набрана с емисия, издадена от Фонда и пласирана на вътрешния пазар, коментира финансовият министър.

Порожанов посочи, че има движение около КТБ – в началото на октомври се очаква докладът на одиторите и квесторите за състоянието на банката. В същото време има и интерес от страна на виенския фонд, нает от два акционера в банката – „Бромак” и Оманския държавен фонд, за оздравяване на банката.

„За мен това е най-добрият вариант. Той ще се се случи с инвестициите на акционерите и държавна ликвидна подкрепа, ако е необходима”, каза финансовият министър. Дали ще има държавна помощ, която ще бъде под формата на временен заем, и в какъв размер ще бъде тя ще стане ясно от оздравителния план, обясни Порожанов и допълни, че този план ще мине през одобрението на Европейската комисия.

Oще по темата
Той посочи, че банката, получила ликвидна подкрепа през лятото, вече е изпратила план за преструктуриране в Брюксел и очакванията са част от получените тогава средства да бъдат възстановени до края на годината. Останалите пари ще бъдат върнати през 2015 година, допълни още финансовият министър.

Ликвидната помощ за КТБ ще бъде по правилата, одобрени от ЕК през лятото, допълни още Порожанов.

Той посочи, че в цяла Европа се спасяват банки с помощта на държавата.

Служебното правителство подготвя промени в българското законодателство, които да са „в духа на европейската директива”, коментира финасовият министър по повод започналата срещу България процедура за изплащането на депозитите в КТБ. Според него е реалистично през ноември новият закон да бъде факт.

Порожанов посочи, че гарантираните в КТБ депозити са общо 255 хил. Ако е имало ограничен достъп до 1000 лева, „180 хил. депозанти щяха да бъдат изчистени”, заяви още той.

Подготвяната актуализация на бюджета предвижда допълнителни 4,5 млрд. лева, от които 2 млрд. лева ще бъде резерв за банковата сфера, каза финансовият министър.

По повод назначението на Ваньо Танов начело на Агенция „Митници” Порожанов посочи, че преди това двама експерти са отказали да поемат този пост. За времето начело на приходната агенция Танов е успял да стабилизира контролните й функции и е намалил недостига в системата. За първите четири седмици недостигът от 120-140 млн. лева е намалял до 60-70 млн. лева, допълни Порожанов.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 9 години

Еееееех, Порожанов,.......... Порожанов! Друго си беше когато "оправяше" един финансов министър, още по-друго - като се криеше зад гърба на Орешарски, трето пък - като те направиха шеф на Фонд Земеделие! Беше ти безгрижно, нали. Те не бе ***, гейове, купони и мутреси. Е, малко те понабиха щото си го вадеше всеки ден в ДФЗ, ама нейсе - нали си жив. И сега си титан на финансовата мисъл - абе, аланкоолу, нали това което предлагаш е пак кредит бе?! И то за сметка на обикновения българин! Пфуууу!

23

Анонимен

преди 9 години

"""Не знам от къде имаш тези "наблюдения", но от както се махна ГЕРБ от властта и икономиката отлепи леко, ако може така да се каже. Почнаха да се довършват разни спрени проекти, а не само да се строят магистрали. Раздвижи се по мои наблюдения строителството.Аре стига само с тия партини постулати, на крива ракета и космоса и пречи."""Така отлепи, че бюджета се продъни, БВП е с отрицателен растеж и енергетиката фалира

22

смятащ

преди 9 години

въртят сучат пак народа да плаща кражбите този път маи сметките са погрешни разплащането маи ще стане с куршуми в крадливите мутри

fallback