Снимка: flickr
fallback

Увеличението на тока от 1 октомври ще е с над 5% и по-близо до 10%, прогнозира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНР, след като вчера енергийният регулатор ДКЕВР обяви, че цената на електроенергията ще се повиши с до 10%.

Oще по темата
По думите му започва да се реализира сценарият за плавно повишаване на цената на тока. Той напомни, че тя може да се променя на всеки три месеца.

Тасев заяви, че се налага цената на тока да бъде увеличена заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания.

„Около 1,5 млрд. лв. е дефицитът само в НЕК“, посочи експертът. Тасев коментира ситуацията с думите, че винаги народът плаща грешките на политиците.

Според него досега реално сме били кредитирани поради неправилна политика и сме плащали по-малко, отколкото е трябвало.

"Дупката е огромна и държавата трябва да плати, а тя няма буфери и като резултат енергетиката може да се срути. Може да започне онзи сценарий с дискотеката“, заяви Тасев, намеквайки за режим на тока.

„Сметките са ясни, първата стъпка е 10%. От 2010 година досега токът е увеличен почти два и половина пъти и никой не реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха“, коментира още експертът.

Във връзка с опасенията на управляващите, че през зимата може да има нова газова криза заради напрежението между Русия и Украйна, Тасев каза, че ситуацията е различна от 2009 г., когато кризата е била чисто икономическа, а сега проблемът е геополитически.

„Тогава имаше икономическа война между Русия и Украйна, сега там се води истинска война, може дори да има газов тероризъм, да гръмне например тръба. Европа вече се запасява, това е сериозен индикатор. Ние можем да издържим около 90 дни при силно ограничена консумация“, смята Атанас Тасев.

Според него не трябва да чакаме да се разрази газовата криза, а трябва всички солидарно да участват – големите потребители да си купят газ и докато е време, да го депонират в газохранилището, защото след това "ситуацията ще бъде изключително тежка за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

гого

преди 9 години

Ей я кажете за кого да гласуваме?

82

Анонимен

преди 9 години

След като "народа" избира управниците си е РЕДНО и да си плаща за ТЪПИЯТ избор.Толкова е закономерно че не виждам смисъл да се коментира.......

81

Julis

преди 9 години

Това, което направиха някои политици с енергетиката не може да се нарича грешка, би било грешка, ако не взимаха "комисиони" за "грешките" си. Аналогично, ако служителката в банката даде ключът от трезора ви срещу 50 кинта на някои си, тя грешка ли е направила или престъпление?

fallback