Снимка: Архив Reuters
fallback

Война със заплати разиграват компании заради добрите ИТ специалисти у нас, пише "Стандарт". Конкуренцията в технологичния сектор е толкова висока, че новите играчи са принудени двойно да вдигат заплатите, за да си набавят нужните специалисти при старта.

Надуват се големи балони, дават се нереално високи възнаграждения, твърдят работодатели. Секторът бележи бурно развитие, но гладът за програмисти е голям, заради което компаниите хвърлят големи усилия сами да обучат персонала си.

Ако преди година възнаграждението на ИТ спец от средно ниво, т.е. с опит от 2 до 5 години, е било 2500 лв., то сега може да получи предложение от новопоявила се фирма от порядъка на 4000 лв. За по-висококвалифицираните кадри в ИТ индустрията изкушенията са още по-големи и там заплатите може да стигнат и до 10 000 лв.

Другият сектор, който е в разцвет и усилено търси работна ръка, е аутсорсингът на бизнес процеси. Над 20 международни корпорации водят от България финансите на структурите си по цял свят или обслужването на клиентите си. Причината са в по-малките разходи за възнаграждения на персонала и за наеми на офиси в България.

От две години усилено се търсят финансови специалисти с два чужди езика, като напоследък има по-голямо търсене на хора с френски език.

Тази есен инженерите и техниците става още по-търсени след навлизането на дузина нови инвеститори от автомобилната индустрия. Над 40 компании вече произвеждат в България компоненти за автомобилната индустрия. В момента за новия завод на Behr-Hella Thermocontrol за климатични инсталации на коли в индустриална зона Божурище се търсят 350 специалисти.

Има и нестихващ интерес и към медици и фармацевти в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

Груьо

преди 9 години

До Анонименсменят се, дрън дрън, аз си работя с технология от 2008 година, това че на 6 месеца излиза по някое ***, не значи че технологиите се СМЕНЯТ.

174

Арх

преди 9 години

Заплатите в ИТ сектора не са особено високи за сектора, но са високи за България. Аз съм архитект и смятам, че не само заслужавам подобна, а напротив дори и по-висока заплата! Всеки може да се научи да програмира, но много малко са тези които могат да създадат среда на живот!

173

Deuce

преди 9 години

Не мога да разбера защо са ви криви ИТ специалистите. Заплатите са такива, каквито си ги изработваме. В ничий джоб не бъркаме, а и ИТ секторът е един от най-законните - почти няма пари под масата. Със сигурност смея да твърдя, че 4000 лева е една нормална заплата за един средно добър специалист с 4-5 години стаж. Има и хора с по-големи, има и с по-ниски, както навсякъде. Не са високи заплатите в ИТ бранша, хора - другите са ниски!

fallback