Снимка: bgonair.bg

Финансовите корекции по оперативните програми за периода 2007-2013 г. ще достигнат около 320 млн. лева, или около 2% от общия бюджет на програмите, ако не се предприемат мерки за подобряване на системите за контрол и процеса по възлагане на обществени поръчки. За това предупреди в сутрешния блок на телевизия и радио Bulgaria On Air Александър Хинов от консултантската компания KPMG.

Компанията подготви анализ на наложените до края на 2013 г. финансови корекции по оперативните програми, причините за налагането им, както и прогноза за глобите. Докладът беше публикуван през юни и бе обсъден вчера от представители на централната администрация, общините и неправителствения сектор на официална среща, организирана от вицепремиера Илияна Цанова. Участниците в срещата се разбраха да се сформират четири експертни групи, които да предложат мерки за минимизиране на глобите. Препоръките ще са готови до месец.

До края на 2013 г. финансовите корекции се изчисляват на 166 млн. лева. Ако не се предприемат превантивни мерки, може да се очакват корекции за още около 154 млн. лева.

Хинов подчерта обаче, че прогнозата е правена на базата на ограничен достъп до статистическа информация и може да бъде по-прецизна. Тъй като усвояването на средства за стария програмен период продължава, финансови корекции могат да бъдат налагани и до 2019 г., допълни той.

За България основен проблем е процесът по възлагането на обществени поръчки, подчерта Хинов, като допълни, че това е проблем за всички държави от Европейския съюз. “Няма идеална контролна система, важно е грешките да се анализират, за да се предотврати мултиплицирането им”, коментира той.

Хинов препоръчва засилването на предварителния контрол и капацитета на Агенцията за обществени поръчки, стандартизиране на тръжната документация, унифициране подхода на контролните органи, за да се избегне объркването на бенефициентите, въвеждане на адекватна защита на бенефициентите и стройна процедура за обжалване.

Общините също имат нужда от засилване на административния капацитет, защото те са основните потърпевши от налагането на финансови корекции, посочи експертът.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase