Николина Ангелкова представи екшън план с конкретни приоритети. Снимка: БТА
fallback

Заради недостиг на пари за съфинансирането на ремонтите на жп линии с европейски пари 30 млн. лева от капиталовия трансфер на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за тази година ще бъдат прехвърлени към оперативната програма „Транспорт“.

Това съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова на пресконференция, на която представи рисковите проекти, финансирани с пари по програмата за стария програмен период, както и приоритетните обекти, включени в новата оперативна програма за периода 2014-2020 г.

Недостигът за съфинансирането възлиза на 109 млн. лева, въпреки че предшественикът ѝ увери Брюксел, че парите са осигурени от бюджета. "30-те млн. лева покриват спешни разходи за тази година, останалите 79 млн. лева ще се вземат от капиталовите трансфери за НКЖИ през следващите години", обясни тя.

Всички обществени поръчки, които компанията е обявила, но не са стартирали процедури по избор на изпълнител, са прекратени, каза още Ангелкова. Няма обаче да се прекъсват вече започнали ремонти по инвестиционната програма на НКЖИ, допълни тя.

Прехвърлянето на парите ще позволи да продължи строителството на втората фаза на Западната дъга на София – от р. Какач до бъдещата Северна скоростна тангента. В края на юли е обявена нова тръжна процедура за нов строител, посочи министърът.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски реши да прекрати проекта за втория участък от Западната дъга, който преди няколко месеца получи одобрението и на Еврокомисията, за да прехвърли 30 млн. евро за жп проектите, за които не достигаха пари. Това прехвърляне ще бъде спряно, за да избегнем евентуални санкции и финансови корекции.

Рисковите жп проекти

Проектите в риск, чието строителство е финансирано с пари от оперативната програма „Транспорт“ за периода 2007-2013 г., са общо пет – три жп отсечки и два пътни.

Още миналата седмица, докато правеше проверки на строителството на жп обектите, финансирани с пари по програмата, Ангелкова открои като рискови целия участък от линията Септември – Пловдив, отсечката Първомай – Свиленград и участъка Церковски – Карнобат – Бургас от линията Пловдив – Бургас.

На пресконференцията служебният транспортен министър припомни, че работата по участъка от Пазарджик до Стамболийски по линията Септември – Пловдив е завършен само на 6%. Изпълнителят – сдружението ДЗЗД „Ай Джи Ей жп инфраструктура” („Инжстройинженеринг – Трансстрой”, както и испанските ГЕА 21 и „Аранс Асинас”) е увеличило петкратно техниката и работниците на обекта, но и това не гарантира изпълнението на ремонта в срок – до края на 2015 г. Предстоят още проверки на темповете на работа и може да се стигне и до прекратяване на договора, поясни Николина Ангелкова. Според нея има възможност до края на годината да тръгне нова процедура за избор на нов изпълнител.

Що се отнася до забавените разрешителни за строеж за линията Първомай – Свиленград, Министерството на регионалното развитие вече е издало две от тях през последните дни. До средата на септември ще бъдат издадени и другите три разрешения.

За третия рисков жп проект - Церковски – Карнобат – Бургас, днес следобед строителят - „ДжиСиЕф-СК 13-Трейс Рейлинфра Консорциум", трябва да представи в транспортното министерство нова строителна програма. Тъй като срокът на проекта вече е бил удължаван, със сигурност ще се актуализират клаузите за неустойките в договора и също е възможно да се търси нов изпълнител.

Рисковите пътни обекти – без нови магистрални отсечки до края на годината

В риск е и строителството на лот 1 на магистрала „Марица" (от Оризово до Димитровград). Според ревизираната строителна програма обектът трябва да приключи през май 2015 г., а не в края на тази година, както беше предвидено.

За 4-ти лот на „Струма“, където беше констатирано забавяне при проверка на Агенция „Пътна инфраструктура“, предстои среща със строителната компания – гръцката „Актор“, през следващата седмица. Ако новата строителна програма не бъде реалистична, вероятно договорът с компанията ще бъде прекратен, каза Ангелкова.

Кои са приоритетните проекти по оперативна програма „Транспорт“ за периода 2014-2020 г. може да видите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback