Снимка: Архив Reuters
fallback

Новоучреден Инициативен комитет за защита на банковата и финансовата стабилност в България призова БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ и да не губи нито ден за нейното оздравяване.

Инициативата е на по-големи и по-малки вложители в КТБ и комитетът е отворен за всички, които имат желание да се присъединят към него, стана ясно по време на учредяването му днес. Това е временен орган, който има за задача да защити интересите на клиентите на банката. Предстои Комитетът да излъчи работна група, която съвместно с Експертния съвет на работодатели и синдикати да изработи и предложи работещи решения за оздравяване на КТБ.

„Като български данъкоплатци настояваме за намиране на пазарно решение на казуса с КТБ, което да е съобразено с българското и с европейското законодателство”, пише в декларацията на Комитета. „Имаме право да искаме проблемът да бъде решен бързо и компетентно. Вредите от евентуалното фалиране на една толкова важна за българската икономка институция могат да бъдат неизмеримо по-тежки от максималните разходи за нейното оздравяване.”

„Ако КТБ бъде обявена във фалит, това ще означава затваряне на стотици фирми, чиито разплащателни сметки са блокирани, както и ликвидиране на близо 60 хиляди работни места. Заплашена е стабилността на българската икономика, защото тук не става дума за отделни личности, а за пари, които движат реален бизнес. Затова призоваваме БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ и да не губи нито ден за нейното оздравяване”, пише в декларацията.

Комитетът иска незабавно да се създадат условия КТБ да възстанови дейността си по един от предвидените в закона варианти и до 21 септември 2014 година банката да бъде оздравена и отворена.

Финансистът Стоян Александров коментира пред журналисти, че по негово мнение е илюзия, че КТБ може да бъде отворена до края на октомври, но е оптимист, че може до изборите на 5 октомври да се намери решение, така че да се приложи дотогава.

В КТБ са засегнати разнопосочни интереси, продължи Александров. Това са интересите на вложители до 100 хиляди евро, на тези с по-големи суми, на кредитополучателите, на собствениците на банката. И тъкмо затова трябва да се вземе решение за набор от инструменти, които ще удовлетворят интересите на всички, без да се стига до ликвидна криза в деня Х, когато бъде отворена банката, смята финансистът.

За него няма проблеми да се прегледат кредитните досиета едно по едно и това трябва да е задачата на квесторите в този момент. Без съмнение има нарушения на изискването за свързани лица и кредитите им, каза той, но уточни, че с тях са купени активи. Не е истина, че са откраднати досиета, глобалното обезпечение си стои, коментира Александров.

Според него въпросната дупка, която ще се очертае в КТБ, може да се покрие с капитала на досегашните собственици, а ако остане сума, която по негови изчисления ще е около 700 милиона лева, то тя може да се покрие от други акционери, които имат желание за това. На следващ етап може да се включи държавата, и то като инвеститор.

Като изключително важен проблем Александров изтъкна проблема с ликвидността на КТБ, ако тя бъде отворена без предварително набелязани мерки за теглене на средства. „КТБ би фалирала за минути, ако бъде отворена без набор от инструменти, които да избегнат ликвидната й криза“, каза той. Така че няма решение, което да включва отварянето на КТБ и разрешаването на тегления до края на октомври, заключи Александров.

Най-евтиният вариант е ангажиране на държавата, смята той. Ако КТБ се оздрави, тя ще стане стабилна държавна банка и при подходяща лихвена политика малко ще са хората, които ще започнат да теглят, обясни той. Той предлага и други инструменти – например въвеждане на такса от 10 или 20% при теглене на суми.

Според него трябва да се изработят различни мерки за отделните вложители, защото не може да се подхожда по еднакъв начин към по-малките и по-големите. Трябва и да се направи сценарий, в случай че държавата не може да се намеси и такъв с държавно участие, но да се набележат работещи решения за оздравяването на КТБ, а не нейния фалит.

Даниел Божилов, координатор на фейсбук групата КТБ live, коментира, че ако се прави нещо, то трябва да е преди изборите, тъй като има опасност за политическа окраска на действията. Трябва да работим за пътна карта за БНБ с мерки, които при пълна прозрачност да доведат до отварянето на банката, обобщи той.

Фирми, клиенти на КТБ, поискаха да се съкратят сроковете за вземане на решение за работеща банка, тъй като в момента срокът води към 21 декември. Чакането на ново Народно събрание и изработването на нов закон за банката е несериозно, твърдят засегнатите.

Междувременно от КТ Подкрепа алармираха за това, че фирмите, които са собственост на КТБ, или имат средства там, в най-скоро време ще спрат да изпълняват поръчки. В някои от дружествата вече няма пари за материали, не се изпълняват договорите, а в същото време се дължат неустойки.

В някои фирми хората са без заплати, а други работодатели изплащат 60% от възнаграждението. Такова е предприятието Дунарит - Русе. Неговият представител Стоил Георгиев съобщи, че вече има спрени производства, а нови материали не могат да се закупят заради блокираните средства. Служители също са в паника и вече теглят кредити за издръжка, каза той.

Подобна е и ситуацията в Аркус - Лясковец – фирмата все още работи, но служителите и ръководството имат финансови проблеми. Ако спешно не се намери решение за предприятието, може да спре работа, каза Александър Цалов от фирмата.

Служители от самата КТБ също алармираха за нарушения на трудовото законодателство. Те твърдят, че сега работата на квесторите не е достатъчно регламентирана и се създават условия за злоупотреби с информация и размиване на отговорност. От КТ Подкрепа са поели ангажимент да инициират среща с квесторите по проблемите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 10 години

До робПравилно,съвсем истина,ама колега,има много застреляни тук както е видно,не си виждат по далеч от носа...

34

Анонимен

преди 10 години

До чудно ми еАбе,ти явно се видя че си голям ***,а! Какво общо има между лицензирана от БНБ банка с 100 офиса,законни в цялата страна,с бинго,бе селянино!? Защо да не искам по висока лихва,а,някой някога,някъде споменал ли е че това е бинго,а не банка и ако си вложиш там законно придобитите средства,мможе да ги изгубиш,че сега да ми дрънкаш 100 поста с глупости,а!?

33

АНП

преди 10 години

Нещо все песента на Слави ми се върти в съзнанието : Нема такаа държава. ***, *** ама с власт. Не станаха ли много педерастите? Едно време ги причаквахме до градските тоалетни, и .......... Дали да не ги чакаме до народното събрание, министерски съвет и президенството. Май идва на някой хора съдбата която сполетя Чеушеско?Те какво си мислят,че ще се оставим ли? Защо така бързо забравихте случая на човечеца,който от упор пръсна главата на банкерката в Бургас.Писнало му е. И на нас ни е!

fallback