Снимка: архив Ройтерс
fallback

Богатите московчани ще трябва да се откажат от любимите си ястия, сред които са австралийските пържоли и сьомгата от Норвегия, и ще трябва да плащат повече за заместители на тези продукти заради забраната за внос на храни от Запада в Русия, пише Bloomberg.

Руският президент Владимир Путин постанови, че вносът на месо, риба, зеленчуци, сирене и млечни продукти от САЩ, Европейския съюз, Норвегия, Канада и Австралия спира. Вместо това продуктите ще бъдат заместени с местни. Забраната се отнася за страните, които налагат санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

"Това е една изключително трудна ситуация за ресторантьорския бизнес, тъй като около 50% от продуктите идват от внос“, коментира Елена Мазур, говорител на OAO Rosinter Restaurants Holding. По думите ѝ забраната ще повиши цените, докато не бъдат намерени алтернативни доставчици.

През 2013 г. Русия е внесла храни и селскостопански продукти на стойност 43 млрд. долара, сочи правителствената статистика. Забранените за внос на продукти възлизат на 25 млрд. долара от общата сума според Capital Economics.

Сред стоките, които трудно могат да бъдат заменени, са испанската шунка, италианското сирене Grana Padano и сушени на слънце домати. Всички те могат да изчезнат от менютата на ресторантите, твърдят от Rosinter.

По-високите цени могат да доведат до спад в броя на клиентите, а ресторантите ще трябва да са „максимално изобретателни“, за да се адаптират, посочва Мазур. Потребителите ще трябва да консумират повече местни хранителни продукти и ястия като блини например.

По-лошо месо

"Ще бъдем принудени да купуваме месо с по-лошо качество на по-високи цени“, твърди Залина Абдусаламова, главен изпълнителен директор на Kings Meat, фирмата, която осигурява месо за хотелите Mariott, Radisson и Novotel. По думите ѝ досега през тази година цените на месото са се увеличили с 50%.

„Русия не произвежда достатъчно качествено свинско месо. Беларус вече ни доставя такова, но тя е малка страна и няма достатъчно месни продукти за цяла Русия“, допълва тя.

Още за влиянието на забраната за внос четете в Investor.bg!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Георги

преди 9 години

До 62,63,64Набийте си в промитите русофобски кратуни, че Русия ще се справи и без европейските пластмасови плодове и зеленчуци... Неслучайно изчакаха преди да наложат контрамерките, за да се уверят че могат да намерят местни продукти заместители или такива от страни, които не попадат под забраната. Опитите ви да коментирате политика и икономика са жалки и се свеждат до личните ви предпочитания към запада. Следващия път не натоварвайте хората с *** си разсъждения.

64

Идеално!

преди 9 години

Сега се очаква и в България сиренето и кашкавала да са на пазарни цени! Сиренето ще падне на 2.40 лв/кг, а кашкавала на 3.10лв/кг. Ще поевтинеят и деликатесите, но с по-малко. Цената на колбасите и деликатесите ще спадне с около 45 % .

63

Е нищо де ...

преди 9 години

Поне пък за европейците ще има свръх предлагане и спад на цените на редица стоки.Това е добре за тях и за нас.

fallback