Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна новата такса за производителите на електроенергия от вятър и слънце, която беше въведена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, съобщават от КС.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван на сайта на институцията по-късно през деня. То е подкрепено от 10 конституционни съдии.

Таксата беше определена на 20% от приходите на производителите на енергията от вятър и слънце.

Делото в Конституционния съд беше заведено от президента Росен Плевнелиев.

Правителството в оставка планираше да замени таксата с друга, ако съдът я отмени. Управляващите очакваха от тази такса в бюджета да влязат 150 млн. лева. Така и не стана ясно за какво щяха да се използват тези приходи.

Председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова коментира пред Investor.bg, че е удовлетворена от решението. "Конституционният съд възстановява и затвърждава върховенството на закона като неотменим принцип в енергетиката", коментира тя.

По думите й решението отправя "мощно послание" към всички инвеститори, че в България се гарантира стабилна инвестиционна среда и неприкосновеността на договорите е неотменим принцип.

По думите на Русенова досега от производителите на енергия от вятър и слънце са събрани над 100 млн. лева. Това е довело до закриване на работни места и отлив на инвестиции от сектора.

Русенова обясни, че от бранша ще настояват тези пари да се ползват като социални помощи за енергийно бедните домакинства още през този зимен сезон.


Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 9 години

няма никво значение колко АЕЦ-а ще имаме...и 20 да са..и даром да ни ги направят, пак тока ще е скъп и не заради преносната мрежа. Цената на тока от АЕЦ е 14 стотинки а фирмите в българия плащат промиш;ления ток над 2лв. Е какъв бизнес климат да има тук???? Всички отиват в Гърция, където взимат ток от БГ АЕЦ-а на 18 стотинки. Нема управия.

47

До Дабър

преди 9 години

Напълно съм съгласен за АЕЦ-а. За новата мрежа така или иначе ще трябва да строим има разни проекти които да свържат цяла Европа в обща мрежа. А за ВЕИ-тата ще кажа само нещо. Цената на фотоволтаиците беше висока, защото никой от ДКВР или управляващите не актуализира цената която беше калкулирана още преди да имаме закон за ВЕИ(преди поне 9 години)и то за срок от 12 години. Това че българският парламент го промени на 25 години и не смени цената си е чисто наш проблем(ние си ги избираме)

46

дон

преди 9 години

Русия ще плати когато България си вземе дълга от Ирак , Либия и др. държави длъжници.А тези съдилища Русия не ги признава.Американците кога ще платят на |България обезщетение за падналите тях ни ракети в нашата страна - никога това е само за драскачите информация.

fallback