Снимка: БТА
fallback

Превозвачи се канят да блокират изходите на София в петък следобед заради въведени ограничения от пътната агенция за движението на МПС над 12 тона по автомагистралите, съобщи пред Investor.bg Красимир Лалов, зам.-председател на Национално сдружение на българските превозвачи.

Със заповед от 22 юли АПИ спира движението по автомагистралите на камиони над 12 тона, включително ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за дните петък от 18 до 21 ч. и неделя между 14 и 20 ч. Ограничението важи и за 17 пътища от първокласната и второкласната републиканска мрежа.

Целта е по-висока пътна безопасност при засиления трафик в активния туристически сезон, като ограниченията важат до 15 септември, казват от Агенцията.

Красимир Лалов заяви, че на 12 март АПИ са издали подобна заповед, съгласувана с бранша, а сега новите ограничения, в които влизат магистралите, са изненадали превозвачите. Новата заповед въвежда ограничения за движението към граничните пунктове „Калотина”, „Капитан Андреево” и пътя Добрич – границата Румъния, нещо, с което секторът категорично не е съгласен, заяви Лалов.

Организацията е изпратила писмо до председателя на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. Там се казва, че новата заповед не е била представена за обществено обсъждане и не е дадена никаква възможност за становища и предложения. Секторът вижда в промяната лични интереси и задкулисие, според писмото, цитирано от „Фокус“.

Браншът призовава АПИ да отмени новото разпореждане до 31 юли и пита къде ще почиват екипажите, на какви изисквания отговарят местата за почивка, имат ли къде шофьорите да си купят при необходимост медикаменти, храна и вода.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

каруцар

преди 9 години

Как точно пречат камионите по магистралите неразбирам,но в БГ с този мижав трафик не съм виждал задръствания заради камиони,ако дойдете в Аннглия да видите трафик сутрин и вечер аман ви системата,но тук никой не може и да си помисли за някаква забрана за транспортният бизнес.

36

11111

преди 9 години

В половин Европа от петък до няделя не разрешават шофирането.Само нашите *** тука ще ми карат когато си искат.Има закон и наредби които трябва де се спазват защо не отидат в Европа да протестират защото ще ги бият и е...ат.Като протестират нямат ли загуби, да карат нощем.Нека да протестират ама полоцията да им набие едни големи актове или да ги спре от движение тогава да ги видя.То в България всеки си протестира за нещо.

35

до тираджия

преди 9 години

Може бе, що да не може. Оставяш камиона на паркинг в СФ, яхваш си колата и се прибираш. О, не те кефи! Еми сори, сменяй професията.

fallback