Снимка: Reuters
fallback

Групата на развиващите се икономики  - БРИКС, одобри създаването на Нова банка за развитие с капитал от 50 млрд. долара, която ще бъде базирана в Шанхай. Тя ще има и кризисен фонд от 100 млрд. долара, съобщи Франс прес, цитирайки съвместна декларация на групата.

Капиталът на банката може да бъде увеличен до 100 милиарда долара, като в увеличението ще участват поравно петте членки на БРИКС, сочи споразумението.

Първият президент на институцията ще бъде от Индия, гласи декларацията, публикувана след срещата на върха във Форталеза, Бразилия.

Страните със стремително развиваща се икономика, за каквито се определят членките на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), вече от няколко години обсъждат подобен проект, чиято цел е да бъде противовес на Световната банка и на Международния валутен фонд.

Банката на БРИКС ще финансира огромните инфраструктурни проекти в рамките на групата, представляваща 40% от населението и една пета от богатството на света, а резервният фонд трябва да бъде използван при валутни кризи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

riki.mihailov.7

преди 9 години

В ОТГОВОР НА НОМЕР 48 Момче, надъхан си с отрова.Това ти пречи да ползваш разумно своя мозък. С уважение към теб и с надеждата да се преродиш. Р И К И

33

hahah

преди 9 години

а какво ще стане ако Американците и Европейците си дръпнат производствата от Китай ? Да не мислите че шефовете на големите фирми в Китай са Китайци ,Бразилцим,Русанци и подобни тогава ще видят как се хранят 1 милиард хора :D

32

Анонимен

преди 9 години

Tъпи комунисти, икономиката на САЩ щщяла да се срине, долара щял да падне....Тя и лисицата тичала след коча и чакала да му паднат мад.рите, ама те не падали...Икономиката на Русия... каква икономика...те и пирони не могат да правят!

fallback