Снимка: архив, Reuters

Санкция от 83 655 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на „Практикер” ООД за заблуждаваща реклама, съобщиха от комисията.

Наложената санкция е в размер на 0,1% от приходите от продажби на стоки на дружеството за финансовата 2013 г.

Според комисията при проведена от дружеството рекламна кампания то е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

При кампанията „минус 22% на всичко, само от 14 до 17 ноември” потребителите не са надлежно информирани, че намалението не се отнася за всички, а само за определени стоки, обясняват от КЗК.

В промоцията не са били включени всички продукти, които се продават в магазини Практикер. От събраните по преписката доказателства се установява, че в случая са изключени акцизните стоки, както и продукти, включени в други промоции. Също така се констатира наличие на продажби в магазините на Практикер на продукти без никаква отстъпка в периода на провеждане на промоцията, посочват още от КЗК.

Комисията е установила, че при провеждане на промоцията потребителите е трябвало да полагат изрични усилия да узнаят за кои точно стоки важи намалението. Поради това КЗК приема, че начинът на представяне на рекламата може да заблуди потребителите, към които е насочена.

В допълнение комисията приема, че използваните от Практикер различни по форма и цветове табели за обозначаване на предлаганите продукти и техните цени може да въведе потребителите в заблуда налице ли е намаление и в какъв размер.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase