Снимка: Reuters

Преговорите с Westinghouse за седми блок в АЕЦ „Козлодуй” са приключили, споразумението е готово и в момента се чака одобрението от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ), заяви пред Reuters директорът на ядрената ни централа Иван Генов.

„Надявам се през следващата седмица то да бъде подписано”, допълни още той.

Според договореното американската компания Westinghouse, която е част от японската корпорация Toshiba, ще придобие дял от 30% от „АЕЦ „Козлодуй”–Нови мощности” - компанията, която ще построи седмия блок в ядрената централа.

След това обаче американската компания няма да участва в експлоатацията на реактора, който ще бъде по технологията АР1000.

Споразумението между двете страни дава възможност да започнат преговори за финансирането на изграждането на блока. Очакванията са стойността на проекта да бъде около 5 млрд. долара, които ще бъдат осигурени основно чрез заеми от агенциите за експортно кредитиране на САЩ и Япония.

Според плановете седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи през 2024 година, уточни още Генов.

Той отхвърли опасенията, че споразумението ще бъде подписано броени дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски. Пред информационната агенция Генов обясни, че опозиционната в момента партия ГЕРБ, която се кани да управлява след изборите на 5 октомври, също подкрепя проекта.

Reuters коментира още, че България е една от малкото европейски държави, които не се отказват от плановете за строеж на ядрени реактори след инцидента във Фукушима. Причината е, че ядрените централи произвеждат по-евтино електричество, а и от друга страна, емисиите въглероден диоксид са по-малко.
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase