Снимка: Reuters
fallback

Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще възстанови лихвите по депозитите на тези свои клиенти, които в резултат на паниката от миналата седмица, са изтеглили своите спестявания, информират от банката в съобщение до медиите.

Клиентите ще имат възможност да депозират обратно изтеглените средства до 31 юли 2014 г.

„Безпрецедентната криминална атака срещу стабилността на банковата система и Първа инвестиционна банка подложи на изпитание доверието към банките и много клиенти бяха принудени да изтеглят своите спестявания и загубиха натрупаните лихви“, мотивират решението си от третата по големина банка у нас.

На всички физически и юридически лица, нарушили своя срочен депозит в периода от 23 юни до 30 юни, включително, ПИБ ще възстанови начислената до датата на прекратяване на договора за депозит лихва. Лихвата ще се изплаща на датата на падеж на новооткрития депозит на всеки клиент.

За целта сумата по новия депозит трябва да е същата или по-голяма от сумата на прекратения депозит. Същото важи и за срока на новия влог. Той трябва да е същият или по-дълъг от този на прекъснатия депозит, гласят условията на банката, поместени на официалния й сайт.

Освен това нарушеният депозит трябва да е бил със срок не по-малък от 1 месец, като салдото му в деня на нарушаване да не е било по-малко от 100 лв. или равностойността им в чужда валута. Условията важат за всеки отделен депозит на един клиент, информират от ПИБ.

Припомняме, че в резултат на атаката банката изплати на клиенти общо над 800 милиона лева. Към края на първото тримесечие активите на ПИБ възлизат на 8,708 млрд. лв., като са с 23,9% повече в сравнение с година по-рано.

Финансовата институция постигна печалба от 2,919 млн. лв. в първите три месеца на годината. Нетният й лихвен доход нарасна с 60,73% на годишна база до 50,137 млн. лв.

Малко преди края на петъчната търговия на БФБ-София акциите на ПИБ поскъпват с 2,74% до 3,75 лв. за брой. От началото на годината стойността им е нараснала с малко над 54%.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Несапаз

преди 9 години

До 14Изборът е наш, само че избор от какво??? Има ли банка, която да не ти извива ръцете със всякакви измислени такси и комисионни?Има ли банка, която да стимулира реалния бизнес с нисколихвени или безлихвени кредити?Има ли банка, при която рискът от една ипотека например да е равномерно разпределен между банката и кредитоискателя?Има ли банка, която,при условие,че вече си е взела главницата и някаква (не цялата лихва),да се е отказала от печалбата в името на това да не разори някое семейство?

9

Несапаз

преди 9 години

Банките правят какво ли не, само и само парите ви да са у тях, а не в джоба ви. За всеки 100 ваши лева, внесени в банката, същата отпуска кредити за 1000 лева.При 6-7% лихва (дори не говоря за измисления ГПР,заради който те реално вземат по 12-13, че и повече %) печалбата им е 60-70 лева.Само от вашите 100! На вас ще ви дадат примерно 20-30, останалите - в джоба!Без да са си мръднали пръста изобщо - само с прехвърляне на хартийки. Както се казва - честито на печелившите. Само че това не сте Вие!

8

До 8

преди 9 години

Явно си пропуснал, вече пуснаха бонуси за всички, които НЕ си изтеглиха депозитите оттам. Освободиха ги от такси и др., прочети в новините от предните дни.

fallback