Снимка: Reuters
fallback

Българска народна банка е взела решение служебно да намали лихвените проценти по депозитите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Както е известно, финансовата институция, която бе поставена под специален надзор, доскоро предлагаше най-високите лихви за депозити в България.

Oще по темата
26 юни 2014 08:53
131
Лихвите ще бъдат намалени до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”, се казва в съобщение на институцията.

Мярката влиза в сила от утре, 1 юли.

От БНБ налагат същата мярка и по отношение на дъщерното дружество на КТБ „Креди Агрикол България“ ЕАД.

Към май 2014 година средният лихвен процент по новите депозити (т.нар. нов бизнес) на нефинансовите предприятия в лева е 2,11 на сто. В евро този процент е 1,94 на сто. Лихвите по салда (основно овърнайт и депозити с договорен матуритет) варират между 0,25 на сто и 3,2 на сто, показва лихвеният бюлетин на БНБ.

Що се отнася за домакинствата, средният лихвен процент по новопривлечените депозити през месеца е 3,59 на сто в лева и 3,44 на сто в евро. По салда средните проценти варират между 0,67 на сто и 4,05 на сто.

Най-високи са средните лихви по депозитите с договорен матуритет в лева – за домакинствата те са в размер на 4,05 на сто, а при депозитите в евро, договорени за ползване след предизвестие – 4,58 на сто. Нефинансовите предприятия ползват най-добри условия за срочни депозити – 3,23 на сто в евро и лева.
 

 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

До 40Ама сериозно ли САЩ, МВФ и ЕС са съсипали българските банки през 1996? Брех, аз в коя държава съм бил тогава, че не съм разбрал? Значи МВФ, които дори още не бяха дошли в България по това време, разрушавали банки у нас. Как, с багери или фадроми? България дори не беше подала молба за членство в ЕС, но и те разрушавали, чудно защо. И на власт тогава бяха комунистите на Виденов, които раздаваха милионни кредити на техни хора, с което фалираха банките и после хиперинфлация. Прегледай се.

43

финансист

преди 9 години

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ : ЦЕЛТА Е ПОСТИГНАТА !!! А БНБ се оказа машата в ръцете му !

42

rt

преди 9 години

*** държава пак се опитва да ни открадне парите. Кой и дава право да променя лихвите на частна банка. Мама им комунистическа крадлива.

fallback