Управителят на БНБ Иван Искров. Снимка: архив, БулФото
fallback

Управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров отново осъди опитите за дестабилизация на банковата система. Според него атаките срещу Първа инвестиционна банка са „злонамерени“, а подобни действия са „криминални“, гласи становище на БНБ.

В него Иван Искров отново подчерта доброто функциониране на банковата система, но призовава управляващите за подкрепа на действията на централната банка, насочени към „защитата на финансовата и банковата стабилност, които са за доброто на България и нейните граждани“. Той настоява и за намеса на МВР и ДАНС.

„БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания“, се казва в становището на гуверньора на БНБ.

„От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната“, заявява Искров.

Той подчерта, че БНБ „категорично ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората“.

„Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани“, допълва Искров.

„Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации“, призова управителят на централната банка.

Установени са злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система. От вчера се провежда разследване в тази посока, призна министърт на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Народното събрание.

Той увери, че няма причини, за да има опасения от дестабилизация на банковата система, както и че държавата разполага с ресурси и инструменти да реагира. Според него всички трябва да са много внимателни в говоренето, когато става дума за банковата система.

Вижте повече във видеото:



Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

test

преди 9 години

are test

1

От пандиза

преди 9 години

Въпрос - Какво е 500 банкера на дъното на океана?Отговор - Едно добро начало.

fallback