Снимка: Булфото
fallback

БНБ и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България. Такова мнение изрази бившият премиер на България Иван Костов в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air.

Действията по поставяне на КТБ под специален надзор и влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие като акционери в банката са най-чистият и лесен начин за разрешаване на възникналата криза, категоричен е Костов.

Oще по темата
Сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 1996-1997 година, смята той.

Според него тогава държавата не е разполагала с никакви средства и е трябвало да остави 14 банки да фалират. Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси, посочи бившият премиер.

Според него прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка. Институцията е била третирана по абсурден начин от прокуратурата, категоричен е икономистът.

„Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, смята Костов.

По думите му разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, обясни Костов.

Заради дефлационните процеси няма да е възможно България да постигне 2,1% ръст на икономиката на България, категоричен е той. България има проблеми с привличането на инвестиции, заради лошото време няма да се изпълнят и очакванията за селското стопанство и туризма, смята бившият премиер.

Костов посочи и проблема със събираемостта на приходите в държавния бюджет. Според него е силно необходима актуализация на бюджета, за да не се стигне до драматично съкращение на разходите през есента.

Правителството трябва да поеме много тежък ход към актуализация на бюджета, но в ситуация на липса на доверие в способността му да управлява страната, обясни Костов.

Как Иван Костов очаква да се случи актуализацията на бюджета и каква е ролята на опозицията в Народното събрание? Откъде идват атаките срещу банковата система и как трябваше да действа БНБ? Какво смята Иван Костов за реиндустриализацията – вижте в откъса от Boom&Bust.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Котьо

преди 9 години

Тоз *** ако ми падне някъде така ще опаря че ще побелее целия.Един професионален КРАДЕЦ *** от миналото

8

дедо Ташунко

преди 9 години

Костов, на теб дължа пенсията си от 206 лв на месец, за 40 г. трудов стаж като инженер. Дано те настигне моето проклятие, теб и децата ти! Десет процента от него са ти достатъчни.

7

Гошо...Тъпото

преди 9 години

Банките не са ли...пирамиди.Хитрите нашенски...капиталисти(кредитни),ги...източват,а дребните рибоци...горят.Защо ще спасявате едни...мошеници,които са раздали пари на тези,дето няма да ги...върнат.Тези банкери са за...затвора бе Ваньо,а БНБ,като е...ербап,да възстанови парите на дребните вложители.Тези дето са налапали милионите,а не са ги...върнали,какво да ги правим Ваньо;и те в пандиза,барабар с...банкерите и конфискация на всички имоти и...активи.

fallback