Стоян Александров. Снимка: архив, Булфото

Последиците от решението на БНБ да постави под специален надзор КТБ ще станат ясни, след като квесторите анализират състоянието на банката и проведат разговори с акционерите какви са им намеренията. Банката изпадна в ликвидна криза, но това е нормално при изтеглянето на средства. Това каза пред Investor.bg доц. Стоян Александров, ръководител на катедра "Финанси" в УНСС.

„Аз се удивих, след като гуверньорът се изпусна, че може да има евентуално купувачи на банката. Това малко ми намирисва, че едва ли не банката предварително „сготвена“ за някого“, коментира той.

Според него ситуацията може да бъде стабилизирана от акционерите. „Ако се види, че дупката е например 1 млрд. лв. и акционерите кажат, че могат да гарантират този ресурс, квесторите след една или две седмици могат да възстановят всички операции на банката и тя да работи нормално“, посочи  Александров.

Той допълни, че най-важно сега е да се успокои обстановката. След като руснаците декларират, че ще помогнат на банката, не е изключено и другите акционери да го направят, предположи финансистът.

Александров припомни, че банката е публична компания и за да се увеличи капиталът й, трябва да се разработи проспект, който да бъде одобрен от КФН. Това е сложна и дълга процедура. По-бързо проблемът ще се реши, ако акционерите депозират средства и публично декларират, че ще стоят твърдо зад банката. Тогава всичко си идва на мястото, смята той.

„Проблемът е, че и БНБ, и правителството проспаха събитията и реагираха постфактум. Те трябваше да излязат и да кажат: да, има слухове около банката, заедно със собствениците имаме решение на въпроса. Да се успокоят хората, а не да стоят в неведение. Две седмици се излива помия върху банката, никой не взема отношение“, заяви той.

Още по темата
„Правителството мълчи. От две седмици  се говори, какви нерви трябва да имат клиентите на банката“, попита още финансистът.

„Доколкото имам информация, фактически правителството събори банката, поради простата причина, че основните пари, които излязоха от нея, са на държавните структури. Как преди няколко години правителството и гуверньорът защитиха една друга банка и правителството депозира 500 млн., а сега изведнъж тръгнаха да теглят държавни пари“, попита Александров.

Той отправи критика за случилото се специално към премиера Пламен Орешарски. „Ако точно в този момент, когато толкова се говори за тази банка, те са позволили изтеглянето на държавните пари от нея, това не може да стане тайно. След големите трансфери на големите фирми се нареждат и обикновените хора“, каза още Стоян Александров.

Той разкритикува БНБ, защото не е било обяснено достатъчно, че разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев е само на базата на обвинения. След като целенасочено се атакува една банка и се мълчи, резултатът е бил очакван, смята той.

„Ако заинтересовани лица пуснат още някоя подобна публикация, случилото се може да се повтори и с друга банка. Тогава зимата на Жан Виденов ще ни се види мъглива пролет. Трябва да реагираш адекватно и навреме, а не да следваш събитията“, коментира още той.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase