Снимка: Булфото, архив

Парламентът прие конкретни изисквания за договорите между търговските вериги и доставчиците на храни.
Депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се изменя и Законът за храните.

Договорите ще се публикуват на страниците на търговските вериги и ще бъдат предоставяни копия на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/.

Още по темата
Търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 млн. лв., който купува храни, предназначени за последваща продажба в търговски обекти, изготвя проект на типов договор и/или общи условия за доставка на храни и ги предоставя на КЗК.

В типовия договор и/или общите условия за периодична доставка на храни се включват и услугите, и условията, при които те се предоставят на доставчиците на храни, записаха депутатите.

Типовият договор и/или общите условия за периодична доставка на храни ще се публикуват на интернет страницата на търговеца в 10-дневен срок от предоставянето им на КЗК.

Договорът между търговеца и доставчика на храни ще е писмен и няма да може да се изменя едностранно. Той няма да може да съдържа забрана или ограничение за страна по договора да предлага или закупува стоки или услуги на или от трети лица.

Договорът няма да може да съдържа санкции, забрана или ограничение за страна по него да предоставя същите или по-добри търговски условия на трети лица. Контрактът не може да предвижда такси или други плащания, както и отстъпка от цената на договора за услуги, които не са реално предоставени или са със стойност, несъответстваща на действително предоставените услуги.

Договорът няма да може да предвижда и срок за плащане, по-дълъг от 30 дни от датата на издаване на фактурата за доставка, реши още парламентът. Договорите, сключени до влизането в сила на тези изменения, трябва да се приведат в съответствие със закона в 6-месечен срок.

При злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, ще се налага имуществена санкция в размер до 10 на сто от реализирания от предприятието оборот от продажбата на продукта, предмет на нарушението за предходната година, но не по-малко от 10 000 лв.

Когато няма реализиран оборот, имуществената санкция ще е в размер от 10 000 до 50 000 лв. Самоличността на засегнатото лице, което се е жалвало пред КЗК, може да бъде запазена в тайна, ако то поиска това, прие още парламентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase