Петър Чобанов. Снимка, архив Булфото

Заради политическата нестабилност може да бъде намален кредитният рейтинг на страната ни. Това каза в интервю за "Дарик" финансовият министър Петър Чобанов.

Въпреки че всички макроикономически показатели на страната ни са много добри, подобрява се средата за правене на бизнес и се увеличава вътрешното потребление, вероятно "Стандарт енд Пуърс" ще намалят рейтинга ни, допълни министърът.

"В края на миналата година казаха - ако политическата нестабилност продължи, ние ще намалим кредитния рейтинг. Рисковете за това да бъде намален кредитният рейтинг, поради политическата нестабилност, са по-високи, отколкото бяха в края на миналата година. Възможно е да има подобно негативно решение на S&P - те по принцип са консервативна рейтингова агенция. Те дори намалиха кредитния рейтинг на САЩ", коментира Чобанов.

По думите на Чобанов забавянето на някои реформи заради политическата криза може да се отрази негативно на икономическото развитие.

"Към момента нямаме негативно отражение върху икономическото развитие, напротив. Ако гледаме бизнес климат, потребителско доверие, самият растеж на потреблението, инвестициите - говори, че се случва точно обратното. Бизнес средата се подобрява, започва да се инвестира, започва да се създават нови работни места, което увеличава потреблението на хората и оттам расте брутният вътрешен продукт", анализира министърът.

Той отказа да посочи от бюджетна гледна точка коя е най-подходящата дата за предсрочни избори, но бе категоричен, че работата по бюджета за следващата година вече е започнала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase