Снимка, архив Булфото

Европейската комисия е възстановила общо 863 млн. лева на ДФ „Земеделие” за плащанията по субсидиите за последното тримесечие на 2013 година и за директните плащания на фермерите от началото на тази година.

Средствата за субсидии от октомври до декември 2013 година са 284,5 млн. лева. 578,5 млн. лева са предявените и възстановени от 16 октомври 2013 година досега средства по линия на директните плащания и селскостопанските пазарни механизми.

Това съобщиха от фонд "Земеделие”, с уточнението, че последното плащане от Брюксел е било извършено на 11 юни и е в размер на почти 85 млн. евро.

Реално ЕК е възстановила всички средства, платени от фонда по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през последното тримесечие на 2013 г., както и средствата, платени до момента по директните плащания и селскостопанските пазарни механизми.

Фондът не е предявил претенции за плащания в размер на 2,9 млн. евро, защото са били открити нарушения при провеждането на обществените поръчки, организирани от общините. Става въпрос за проекти по мерките за обновяване на населените честа (322) и „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” (мярка 321), уточниха още от фонда.

На 9 юни приключи и схемата за подаване на заявления по различните схеми за директните плащания. Получени са 137 хил. заявления.

Крайният срок за подаване на документите беше 15 май (без санкции) и до 9 юни – със санкции в размер на 1% за всеки ден закъснение. Новият момента в кампанията за тази година е Схемата за преразпределително плащане.

Тя предвижда по-високо плащане на площ за първите до 30 хектара, за които земеделският стопанин е получил подпомагане по Схемата за единно плащане на площ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase