Снимка: Reuters
fallback

През март продължава забавянето на ръстовете в оборотите в търговията на дребно (без автомобили). Според календарно изгладените данни на Националния статистически институт оборотите се увеличават с 5,8% на годишна база. През февруари ръстът беше в рамките на 9,3%, а през януари – 7,3%.

Припомняме, че преди дни Европейската комисия публикува своята пролетна прогноза за развитието на икономиката на ЕС. За България една от посочените слабости е слабото вътрешно търсене, което е факт въпреки повишаването на покупателната способност – увеличени бяха пенсиите и има ръст на средната работна заплата, както и въпреки дефлацията, която регистрира НСИ в последните месеци.

Според представените данни има стабилизиране и ръст на потреблението спрямо миналата година. Трябва да вземем предвид обаче и обстановката в началото на 2013 година, когато страната беше обхваната от протести.

В същото време на месечна база данните са разнопосочни. Статистиката отчита ръст на оборота в търговията в рамките на 0,4%. В предходния месец февруари имаше свиване от 0,4% на месечна база, а през януари – ръст от 2,1% спрямо декември 2013 година.

Статистиката отчита бум на продажбите на компютърна техника

През март продажбите на компютри и комуникационна техника се повишават с 20,4% спрямо същия период на 2013 година, сочи още статистиката за търговията на дребно на НСИ.

Тези данни затвърждават тенденцията за силен ръст на продажбите на комуникационна техника през последните месеци. През януари и февруари ръстът в този сектор е от по над 18 на сто на годишна база. Продажбите на компютри регистрират и най-резките повишения от началото на годината спрямо останалите дейности в сектора търговия на дребно (без автомобили).

На месечна база продажбите на компютърна техника растат с 1,6%, като се запазват темповете спрямо февруари. През януари месечният ръст беше в рамките на 4,7%, което може да бъде обяснено със следпразничното пазаруване на техника.

Увеличение на оборотите от около 10% на годишна база отчитат още и търговците на козметика, фармацевтични и медицински стоки в първите два месеца на годината. За март обаче ръстът се забавя до 8,4%.

Значително забавяне през март има и по отношение на оборотите в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита. Според данните ръстът е от 3,2% на годишна база през март, докато за февруари увеличението е в рамките на близо 16 на сто.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

бай благой

преди 10 години

а това дето сте представили на снимката го няма в българия никъде

3

до номер 2

преди 10 години

ти пък какво им даваш идеи , малко да си поразмърдат сивото вещество , да си заслужат хляба

2

анонимен

преди 10 години

а утре очаквайте статия със заглавие : Спад в продажбата на Компютърна Техника .

fallback