Снимка: Reuters
fallback

Chevron e започнала проучвания за шистов газ в Пунджещ, Североизточна Румъния, въпреки съпротивата на еколозите и местните жители, предава БТА, позовавайки се на AFP.

Пробивът трябва да стигне до дълбочина около 4 000 метра, се казва в официално съобщение, публикувано на сайта на американската компания.

По време на проучването ще бъдат взети проби от скалите, за да се установи има ли шистов газ.

В началото на април Том Холст, ръководител на компанията за Румъния, посочи, че всяко решение решение за евентуален добив на газ чрез хидравлично разбиване ще бъде взето не по-рано от три до пет години.

Chevron увери, че неин "приоритет е да извърши операциите по сигурен начин, отговорен към околната среда", с цел да успокои жителите на района, които се страхуват от негативни ефекти за екологията от силно оспорваната техника за добив на шистов газ, наречена "фракинг" (хидравлично разбиване).

Този метод, разрешен в САЩ, предвиждащ инжектиране в земята на вода и химически вещества, бе забранен във Франция заради вредното му въздействие върху околната среда.

Chevron предвижда да извърши проучвания за шистов газ в още четири села в североизточна Румъния. 

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Ле-ле...

преди 9 години

Пак ще започнат яки земетресения!?

84

май не знаеш

преди 9 години

До до 88човече ти се храниш с ГМО отдавна. Без шистов газ. Монсанто се е погрижил да снабдява целия свят с посевен материал. Друг няма. И ще продължиш да се храниш с ГМО до края.

83

Анонимен

преди 9 години

Румъния швейцария на балканите,а българия е сомалия на балканите

fallback