Димостенис Стоидис. Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Бежанците и имигрантите като цяло са сред основните приоритети на Гърция, коментира посланикът на Гърция в България Димостенис Стоидис пред телевизия Bulgaria On Air.

Посланик Стоидис е категоричен, че на този въпрос трябва да се обърне внимание на европейско ниво.

"Страните от ЕС трябва да покажат солидарност в решаването на този въпрос. Трябва да проявим разбиране към държавите с такъв проблем, да пазим външните граници на ЕС. Постигнахме вече приемането на регламента за достъп от една страна до трети страни. Чрез "Фронтекс" могат да бъдат защитени сухоземните граници. Работим с други партньори по идеята "Фронтекс" да упражнява контрол и върху морските граници", каза посланикът на Гърция.

Плоският данък е сред основните фактори, които привличат гръцките инвеститори в България, заяви Стоидис. Според него и българското законодателство е изгодно за тях.

"Доколкото зная, а аз съм от 7 месеца в България, няма гръцки фирми, напуснали България и много гръцки компании се опитват да се установят тук. Един от основните фактори, които привличат гръцките инвеститори тук, е плоският данък.

Близостта на страната ви до Гърция - разбира се. Мисля, че тенденцията в страната е позитивна. Гръцките фирми допринасят и за развитието на българската икономика. Гръцките фирми инвестират в туристическия сектор. Знам, че има доста гръцки фирми в Банско", коментира той.

Посланик Стоидис подчерта, че енергетиката е другият отрасъл, който представлява интерес за гръцките компании. 

България и Гърция са много ентусиазирани да развият междусистемната газова връзка, допълни Стоидис. По негови думи тя трябва да бъде готова през 2016 г.

"Тогава ще потече газ към България и това ще допринесе и за диверсификацията на газовите доставки във вашата страна. Това е добра възможност както за България, така и за Гърция. В нашите планове е изграждането на терминали за втечнен газ, чрез които ще може да се получава суровината от Азербайджан и Катар. Това ще облагодетелства Гърция, България и други страни в региона", заяви посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

дълбок сън

преди 9 години

Не обичам гърците.Никак.Но не мога да не им отдам дължимото на това,че са солидарен народ.Умеят да се обединяват.Имат национална кауза,която често е и в наша вреда,но си я отстояват.Ето,в това можем да се поучим от тях.Правят всичко възможно да си я прокарат,даже и с цената на нечестни средства(не казвам,че трябва да се ползват и от нас),но са обединени.Докато ние сме прах в пустинята.Затова всички ни мачкат и се гаврят с нас,а най-много,ние със себе си.Да сте чули,или чели гърци да се плюят?

15

Анонимен

преди 9 години

До НИКОС АЛЕКСИУ"Пазете се от данайците, дори когато носят подаръци"Вергилий - "Енеида"ОТКЪДЕ ИДВАТ ГЪРЦИТЕ И КОИ СА ТЕСъщинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките "племена" - като ахейци, йонийци и др.Гърците (данайците) са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет.Така че айде обратно в Африка!!!!!!!

14

Христо Василле

преди 9 години

до 18-ти- кои ти каза да мислиш че Стоидис идва от..СКЛАВЯНСКА ДУМА...СТОИДИС Е ЧИСТО ГРЪЦКО ФАМИЛНО ИМЕ.ИДВА ОТ СТОА АПОИКЕ....СТОИЦИЗМА--ШКОЛАТА НА ЕПИКУР.НЕ, НЕ ИДВА ОТ СТОЯН ИЛИ СТОИЧО.......ТАКИВА ИМЕНА НЕ НОСИМ ГЪРЦИТЕ.ПОЧЕТИ ЗА ЕЛЛАДА, И ПАК ЕЛА.

fallback