Драгомир Стойнев Снимка: МИЕ
fallback

Реиндустриализацията беше погрешно интерпретирана като изкупуване на държавни предприятия. Правителството работи в подкрепа на индустрията чрез достъп до финансов ресурс, до човешки ресурс и до иновациите. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на 14-ото Общо събрание на Българската стопанска камара.

Достъпът до финанси компаниите могат да получат чрез Българската банка за развитие, а реформата в образованието и въвеждането на дуалното образование ще подобри качеството на работната ръка, убеден е още Стойнев.

През тази година за иновации ще бъдат отпуснати и 20 млн. лева от Националния фонд за иновации. Сумата не е голяма, призна Стойнев, но допълни, че това е само началото.

В своето изказване Драгомир Стойнев критикува и целите на ЕК за намаляване на парниковите газове с до 40% до 2030 година. "Без глобално споразумение тази цел ще навреди на българската индустрия", допълни той.

Според него докато държавите, които са най-големите замърсители в световен мащаб, не предприемат действия за ограничаването на емисии, Европа не трябва да се ангажира с такива амбициозни цели.

Стойнев посочи и вероятни сценарии, ако европейските институции не се съобразят с мотивите за забавяне на мерките. Според него европейските компании ще се изнесат в трети страни, ще "изтеглят работните места и икономиката" и отново ще замърсяват околната среда.

Екологичните ангажименти обаче бяха посочени като една мерките, към чиято реализация се стреми европейската бизнес мрежа Business Europe.

Зам.-генералният директор на организацията, в която членува и БСК, Жером Шовен, обясни, че освен намаляването на емисиите ЕС трябва да продължи Единната схема за търговия с парникови газове (ETS), да бъде прекратена подкрепата за ВЕИ сектора и координиране на енергийната политика на държавите.

Сред проблемите, посочени от Шовен в областта на енергетиката в Европа, са високите цени на електричеството.

Препоръките на бизнес организацията към европейските институции са и да бъде обърнато внимание на индустрията, защото тя се оказа сред големите жертви на финансовата криза. От 2008 година насам са загубени 3,5 млн. работни места, а делът на промишлеността в европейската икономика е намалял от 15,4% на 15,1%. Затова и Business Europe подкрепя целите на ЕК до 2020 година индустрията да заема 20% дял от европейската икономика.

Жером Шовен посочи още, че активирането на двустранното търговско споразумение между ЕС и САЩ също ще е в полза на развитието на европейската икономика.

Пламен Орешарски: Откритото обсъждане на проблемите дава решенията

Българската стопанска камара се открои като коректен партньор на правителството, отбеляза от своя страна в приветственото си слово премиерът Пламен Орешарски по време на 14-ото Общо събрание на организацията.

Той посочи, че именно в диалога се намира най-доброто решение на проблемите, проявили се в резултат на кризата. Правителството активно работи за преодоляването на негативите и за подобряване на конкурентоспособността на бизнеса.

Орешарски повтори основните насоки, в които работи правителството - намаляване на административната тежест за бизнеса, реиндустриализацията и електронните услуги, въвеждането на иновации и коректните взаимоотношения с бизнеса.

"Целта на всички ни е да върнем страната по пътя на икономически растеж", допълни той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 10 години

Това за иновациите естествено,че е ирония.Знаете ли ,че от десетина години е в експлоатация руско-турският газопровод Blue stream,който минава по дъното на Черно море?Българските политици да имат мъжеството да си държат на думата като са сключили договори.Инвестирали сме и в Набуко,който НЯМА да мине през България,сключили сме договор и за Белене,и за Южен поток-няма никаква приемственост и мисъл в действията на управляващите.

4

Анонимен

преди 10 години

Иновациите със сигурност се раждат в дуалната система на образованието.Не разбраха БГ политици ,че не разполагат нито с финансов ,нито с човешки ресурс.Като разполагаш с по-малко от 3 млн работоспособни граждани (колкото средно голям град за някои държави), без суровинна база е тъпо да мислиш за реиндустриализация.Като прибавим и reshoring-тенденцията на западните икономики,трябваше да се сетят ,че източниците на инвестиции са на изток.

3

Анонимен

преди 10 години

Аве що все *** ги интерпретират погрешно?Добрият комунист е мъртвия комунист!

fallback