Снимка: БТА
fallback

Основният кредитор на „Бургаски корабостроителници” - Първа инвестиционна банка (ПИБ), към която претенции имат и десетки фирми и работници, е поискал възлагане на активите на дружеството за сметка на дълга му. Това заяви за Investor.bg частният съдебен изпълнител Таня Маджарова.

Тя беше категорична, че ПИБ не е новият собственик на бургаското предприятие, тъй като няма прехвърляне на собствеността, а само проведен търг за активите.

Банката кредитор е придобила основните производствени активи на "Бургаски корабостроителници" на търг за 47,5 млн. лв., заяви Маджарова. Тя уточни, че искът на банката е за непогасени кредити в размер на 30 млн. евро.

Маджарова посочи още, че предстои разпределението и превеждането на сумите, както и изчакване на сроковете на жалбите по съдебните дела, с които се иска обявяване на "Бургаски корабостроителници" в несъстоятелност.

По думите на съдебния изпълнител това ще отнеме поне месец. Фирми и работници също имат претенции към предприятието. Сред тях е "ЕВН Трейдинг Ийст Юръп", която към края на 2013 г. има вземания за над 21 хил. лв.

Банката ще може да направи по-късно прихващане на суми, които има да получава от корабостроителницата, за сметка на сумата, която трябва да внесе за покупката, поясни още Маджарова. 

Припомняме, че търгът за активите на корабостроителницата беше организиран по искане на банката в средата на март. Началната цена на активите – терени с площ над 700 дка, производствени и административни сгради, беше почти 47 млн. лева.

Банката е предоставила на предприятието общо три банкови кредита, обезпечени с условен кредит в размер на 55 млн. евро. На 21-и октомври 2013 г. банката е обявила с писмо условния кредит за предсрочно изискуем за размера на просрочените суми - 26,750 млн. евро.

През декември 2013 година 140 работници в "Бургаски корабостроителници" бяха съкратени, като всеки от тях има да получава по няколко заплати. Според работниците фалитът на предприятието е умишлен. Според тях след приватизирането на дружеството през 2000 година е започнало целенасочено и системно източване на фирмата, което е довело до банкрут.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обаче заяви, че помощ от държавата не е възможна, защото разговорите трябва да се водят между потенциалния инвеститор и сегашния собственик на дружеството.

Вицепремиерът Даниела Бобева също беше категорична, че държавата не може да се намеси в казуса, от една страна заради процедурата по публична продан на активите и от друга, защото такава намеса би се тълкувала като държавна помощ по европейското законодателство.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Рали1

преди 10 години

"Златните парцели разположени върху над 700 дкра на първа линия край морето заедно със сградите са обявени с начална тръжна цена от 47 млн лева.В пакета разпродавани активи влизат над 20 производствени и административни сгради.Търгът на корабостроителницата е обявен,въпреки че Софийски градски съд още се е произнесъл дали дружеството ще предприеме път към ликвидация или ще се одобри оздравителен план... златният парцел излиза по 30 е/кв.м. "Акциите са продадени на неизвестна офшорка???

fallback