Снимка: Bulgaria On Air

Възможно е България да плати по-малко от 1 млрд. евро по арбитражното дело в Женева заради спирането на АЕЦ "Белене“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air Станислав Георгиев от Булатом. 

Според него сумата, която ще платим, ще е около 600 млн. евро. Ако проектът не бъде стартиран отново, това ще са пари, хвърлени на вятъра, наред с другите 2 млрд. евро, похарчени досега, заяви експертът.

Георгиев подчерта, че в България винаги се връщаме към ядрената енергетика, на която се дължи и ниската цена на електроенергията. По думите му ядрената енергетиката винаги ще има шанс за развитие и в световен мащаб. Предпоставките за това са няколко.

"На първо място, увеличаването на вредните емисии. На второ място, постоянното увеличаване на нуждата от електроенергия и не на последно място - увеличаващата се цена на произведената зелена енергия“, заяви Георгиев. Той сравни още ядрената енергетика с маратонско бягане, при което „нищо не се случва веднага и е необходимо търпение“.

На въпрос за бъдещето на ядрената енергетика в България, Георгиев посочи, че се работи успешно по модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. По думите му експлоатацията на двата блока може да бъде удължена с от 10 до 30 години в зависимост от това какъв лиценз ще бъде даден от Международната  ядрена агенция.

Във връзка с идеята за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Георгиев посочи, че е интересно каква цена ще бъде определена за изграждането му.

"В момента в САЩ цената на един блок от 1000 мегават е около 5 млн. долара. За "Белене" за два блока имахме цена от около 4 млрд. долара“ коментира още Георгиев. Експертът подчерта, че България е малка страна, за да развива два ядрени проекта.

Видеото към новината гледайте на сайта на телевизия Bulgaria On Air.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase