Снимка: Bulgaria On Air

“През 2035 г. 77% от газа, който ще се добива, ще бъде следствие от фракинг”, заяви в предаването Денят On Air сондажният инженер Васко Начев. По думите му пазарът изисква промяна и ново мислене, тъй като ситуацията се променя с всеки изминал ден. Свидетелство за това са големите инвестиции за иновации.

Според Начев рано или късно ще се тръгне в посока фракинг, защото в противен случай икономиката е обречена.

Във връзка със споровете около “Южен поток” експертът заяви, че не може цяла Европа да казва, че проектът е политически мъртъв, докато заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов дава различни сигнали.

По-рано днес Айолов заяви, че в България не е постъпила информация за замразяването на “Южен поток” като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим

“Обръщането на посоката на газопроводите е единствената опция към днешна дата”, коментира Начев. Според него това едва ли ще се случи до късната есен, тъй като подобна реверсивна връзка ще изисква по-дълго технологично време. Експертът все пак очаква да бъдат положени усилия в посока, ако не напълно, то частично да има захранване по обратното трасе.

Според Начев в момента Турция иска да се превърне в газов център на Югоизточна Европа, но същевременно правителството ѝ забранява през Босфора да преминава втечнен газ. Най-лесният начин страната да постигне целта си е чрез междуправителствено споразумение с Украйна за преминаване на танкери за втечнен природен газ и изграждането на терминал на украинско пристанище, твърди експертът.

По думите му Турция държи много сериозен коз, свързан с това, че танкерите с руски нефт преминават през Босфора. Ето защо нейната позиция по енергийните въпроси ще представлява адекватна реакция към поведението на Русия спрямо Украйна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase