Снимка: Ройтерс

Енергийният доставчик от Долна Австрия EVN е изправен пред изнервящи дни. Българският министър на енергетиката кара дъщерното дружество на EVN в страната да плати до сряда около 60 милиона евро на държавната компания НЕК. В противен случай EVN България ще загуби лиценза си, пише в свой материал австрийският всекидневник Kurier.

Иначе казано – мениджмънтът ще бъде изхвърлен, а бизнесът - национализиран. Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че EVN дължи на НЕК милиони. Австрийската компания отрича, категорично отказва да плати и изчаква дали правителството в София всъщност ще се осмели на национализация.

Икономическият фон на конфликта е лесно обясним: през 2012 г. България въведе промоция на зелена електроенергия, която предварително се финансираше от енергийните компании.

Следователно EVN България изплаща субсидиите към соларни и вятърни паркове, които са управлявани предимно на частни бизнесмени. Същият проблем имат и другите две комунални фирми в страната - чешката компания CEZ и Energo-Pro.

Правителството обеща, че НЕК ще възстанови парите. Въпреки това обаче НЕК така и не плати. EVN България спира плащанията към НЕК, от чиито централи купува ток и призова за арбитраж във Вашингтон.

Според говорителя на EVN Щефан Цах в спора с НЕК сега става дума за общо 120 милиона евро, дължими от НЕК на EVN . Съдът ще трябва в случай на отнемане на на лиценза да присъди и обезщетение за EVN, смята Цах. Това би могло да бъде скъпо начинание за България. В крайна сметка през 2005 г. EVN купи българския оператор за 270 милиона евро и оттогава е инвестирала 600 милиона евро.

Със спора EVN навлезе силно в политическия безпорядък на България. Държавната НЕК наподобява по-скоро „каца без дъно“, в която се наливат пари, които изтичат някъде, отколкото енергиен и минен концерн. За НЕК се твърди, че вече има затруднения да плаща заплати на служителите си. За министър Стойнев, топ кандидата на социалистическата партия за изборите за ЕС, това би била истинска катастрофа. Ето защо той се опитва да понапълни касата на НЕК. А чуждите енергийни компании изглеждат идеално за тази цел, завършва материала си Kurier.

Oще икономически новини България за Бъчетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase