Мумад Зулфугаров, Красин Димитров, Цветан Симеонов, Ангел Величков и Богдана Ваташка-Анави. Снимка: Пресцентър на МИЕ
fallback

За първи път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса, отбеляза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на извънредна среща Борда на директорите на Бизнес съвета на на страните от Черноморското икономическо сътрудничество.

Ръстът на износа е в рамките на 7%, допълват от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Въпреки кризата България запазва най-благоприятната данъчна политика в ЕС – корпоративен данък от 10%, плосък данък върху доходите на физическите лица и 5% данък върху дивидентите, посочи още Димитров и допълни, че страната ни е привлякла 1,23 млрд. евро чуждестранни инвестиции през 2013 година. Това представлява 3% от БВП.

Значителен ръст през миналата година има и в сферата на туризма от страна на страните от Черноморската икономическа зона – основно Русия, Украйна, както и извън нея – от Беларус. Туризмът продължава да повишава значимостта си за брутния вътрешен продукт и вече формира 13,6% от него.

Сегашното правителство започва да обръща внимание и на балнеологията и лечебния туризъм, посочи още Димитров. В тези сектори има целогодишна заетост на легловата база.

През последната година МИЕ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, усилено работи по организацията на панаири, бизнес делегации и бизнес мисии в чужбина.

Така се дава възможност платформа на българските фирми да покажат продуктите и услугите си на международни изложения, където да намерят чуждестранни партньори, да сключат договори, допълни още Димитров.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

куку

преди 10 години

тия плешивите отчитат по този начин тоа което обещаха не го изпълниха. А ако направим и АЕЦ Белене, ще се чудим де да си го ръгаме тоя ток.Баси хората

17

Анонимен

преди 10 години

Браво по малко крадат от енергетиката добре че бяха протестите но все пак си остават същите лоши хора които ни грабят по малко от преди

16

Учен

преди 10 години

Как сметнахте вноса, като по-голямата част от китайския ***, който внасяме е нелегален. Седнали четирима държавни хрантутници, отворили excel, и прочели какво една сюрия други държавни хрантитници са въвели. Така се изпълнява петилетния план!

fallback