Снимка: Bulgaria On Air
fallback

До 5 години катарски газ няма да стигне до България, смята председателят на Българо-катарския бизнес съвет към БТПП Аспарух Карастоянов. В ефира на Bulgaria On Air той обясни, че преди години е било направено проучване за изграждане на LNG терминал в района на Александруполис или на Кавала. Стойността на изграждането на проекта е била оценена на 500 млн. долара. Подкрепа на държавно ниво и от икономическия министър тогава - Трайчо Трайков, за международния проект не била намерена, каза още Карастоянов.

„От 2007 не мога да изброя колко посещения е имало в Катар, но проект не е бил представян. А когато имате конкурентен проект, веднага се намира и политическо и финансово обезпечение”, подчерта бившият търговско –икономически съветник на България за страните от Персийския залив. Той заяви още, че от Катар е имало сериозно намерение за участие в проекта.

Карастоянов подчерта, че на страната ни е необходима експортна стратегия за региона. И докато страни като Чехия и Гърция имали по 8 до 12 икономически съветника, България в момента нямала нито един там.

По думите му смешно е да се мисли, че страната ни може да изнася пилешко месо за Катар.

„Там най-голям конкурент е Австралия, за пилешкото месо - са САЩ и Китай. Първо си задайте въпроса по какъв транспортен начин такъв тип продукт ще стигне дотам. С коопериране на наша територия и самолети е много голям проект. Иначе с контейнери за 45 дни ще стигнете до Катар”, заяви Карастоянов.

Според него България има потенциал в областта на IT сферата и допълни, че това може да стане чрез коопериране с компании от Катар, които да предоставят услуги за целия Персийски залив.

Още от коментара на Карастоянов вижте от видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 години

Да изпуснеш питомното- Русия и да гониш дивото- Катар...

21

Наблюдател

преди 10 години

Когато управляващи извадят "Катарските локуми", веднага става ясно че нямат ни най-малко намерение да правят каквото и да било по тоз "?". Това е типичен пример за обещаване на "Светло бъдеще" срещу избори от упрявляващите,които обаче съвсем реално са си направили 1 -а екзотична екскурзия за сметка на българския данъкоплатец.

20

експерт ли ?!? :)

преди 10 години

председателят на Българо-катарския бизнес съвет....бившият търговско икономически съветник...някой може ли да ми обясни какъв е 'експерт' е тоя? по какво? много добре знаем кои бяха правени 'икономически съветници' по комунизма, както и кои стават 'председатели' на някакви си измислени асоциацийки..докога всякакви 'специалисти' и 'експерти' ще се упражняват по красноречие? стига вече с тези пурковщини..

fallback