снимка: Bulgaria On Air

В България има много добра база за започване на бизнес, казаха в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Люба Попова и Жени Станчева от организацията StartUp.

У нас има голямо търсене на нови продукти и услуги и в същото време конкуренцията не е толкова голяма, което предлага добри възможности за развитие на бизнес. Разбира се, съществуват и много пречки, но при наличието на добра практическа подготовка и ентусиазъм, те могат да бъдат преодолени.

Основните пречки, които срещат младите предприемачи у нас, са свързани със самото стартиране на своите проекти. Срещат се трудности както в сформирането и сработването на екипа, така и в преминаването от началната фаза към излизането на пазара.

„Много хора се отказват от идеите си, когато се стигне до въпроса за финансирането, защото безспорно това е голям проблем в България. Затова те трябва максимално да се възползват от заобикалящите ги ресурси и възможности, които се откриват“, каза Попова.

„Има и специално създадени за спонсорирането на подобни проекти фондове, но трябва да се има предвид, че за да се кандидатства за тях, трябва по-сериозна подготовка, някъде се изискват прототипи или дори готови продукти“, добави тя.

Държавата също трябва да субсидира бизнес начинанията, защото в момента много хора припознават в нея пречка за реализирането на идеите си и това е една от причините да емигрират в чужбина, призова Попова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase