Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Определено има проблем с паралелния износ на лекарства у нас, както и основание да се регулира бизнесът с реекспорта. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в ефира на Bulgaria On Air по повод на наложеното вето от президента върху текстове от закона за лекарствата.

Според новите текстове в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина паралелен износ ще се осъществява след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), а директорът на агенцията ще може да даде разрешение или да откаже такова, ако съответното лекарство е в ограничени количества на българския пазар.

Костов призна, че в този последен вариант законопроектът е в по-лек вариант и режимът за паралелен експорт е доста облекчен. Според него обаче в законопроекта все още има недостатъци и президентът има основания да наложи вето. Най-големият минус според Костов е за възможен субективизъм от страна на ИАЛ при взимането на решение за реекспорт.

Костов посочи, че законът трябва да залага "истински" критерии за наличност на медикаментите, тоест при какви случаи може агенцията да откаже износ. "Заложени са проблеми и те са свързани с наличното у нас количество лекарства. Не е лесно да се установи колко има на пазара и да се вземе решение от ИАЛ дали да откаже реекспорт", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според него би могло режимът да се облекчи още повече в посока на това да се намали влиянието на държавата и възможността тя да отказва този износ. Костов посочи и че рискът за санкции от Брюксел все още съществува.

Той уточни, че и в други държави като Гърция и Румъния има подобно законодателство, което наблюдава пазара и при проблем с количествата държавата се намесва.

Костов подчерта, че въпросът за паралелния износ на лекарства се засилва с постоянния административен натиск за намаляване цените на препаратите. Цените вече много се понижиха и това е допълнително условие за засилването на паралелния износ на медикаменти, смята той. И посочи, че по данни на фармацевтичния бранш пазарът на паралелния експорт на медикаменти у нас е за около 300 милиона лева.

Той обаче уточни, че цифрите варират в голям диапазон, защото не целият реекспорт е законен. "Има сив дял на пазара, защото голяма част от препаратите се изкупуват през аптеките, но това няма как да бъде обявено", каза Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Внимание!

преди 10 години

Много се злоупотребява с лекарства и храни от жени с лоша душевност на ниво престъпник, странно как мъжете са като жени, а жените са като питбули мъже, самозабравили са се , мъжете трябва да обърнат внимание на всичко това защото това касае вас, децата ви ,всички ,цялото човечество. Повечето жени са без развит мозък ,незнайно по каква причина ,може да е от хормоните които пият за порастване на млечни жлези, оттам те са като луди, вършат глупости ,хилят се тъпо ,бълват простотии и вършат такива

3

Анонимен

преди 10 години

Как знай, диването! Нали ври и кипи във вертикалните структури, та на него много му е ясно как производителя ще пусне гювеч на своите си аптеки и после те пък, направо посивяват от ПАРАлелки.

2

Анонимен

преди 10 години

Измамите с лекарствата са налице, виновни няма, ей сегичка държавата ще регулира всичко и ще настане благоденствие.

fallback