Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не установи нарушения, свързани с незаконни споразумения или съгласувани практики между Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества.

Комисията беше сезирана да извърши такава проверка от „Алфа Енерджи Ка“.

Според компанията трите дружества, ЕСО и ДКЕВР са си взаимодействали при определянето на временните цени за достъп до преносната и разпределителната мрежа за производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, ползващи преференциални цени.

"Алфа Енерджи Ка" е производител на електричество от две фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност от под 5 MW.

Със своето решение за определяне временни цени за достъп ДКЕВР заплашва търговията между държавите членки на ЕС, като допуска създаването на картелно споразумение между ЕСО, EVN България, „Eнерго – Про“ и ЧЕЗ, посочват от дружеството в своята жалба до регулатора.

От КЗК обаче обясняват, че определянето на временни цени за достъп не може да се определя като картелно споразумение между ЕСО и ЕРП-тата, защото по дефиниция за нарушения на конкуренцията в тази област може да се говори, когато предприятията го извършват съобразно решенията и търговската си политика.

Предприятията обаче не могат да носят подобна отговорност, когато действат на регулирани пазари и извършват дейност спрямо наложените им регулации.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase