Снимка: Bulgaria On Air

Фирмите за бързи кредити оценяват всеки втори заем като лош или като такъв, който няма да бъде погасен, коментира в ефира на Bulgaria On Air кредитният експерт Костадин Джигов. Той допълни, че едва на четвъртия отпуснат заем компаниите са на печалба. Лошите кредити в този сектор са в рамките на 30-40%, допълни още Джигов. По думите му именно високият риск, при който се раздават заемите, определя и завишените лихви в сравнение с банките.

Според финансовия анализатор поставянето на таван на лихвите по бързите кредити няма да намали злоупотребите в сектора.

„Не трябва да има таван, трябва да има ограничения на таксите, които се налагат. Всички такси не трябва да бъдат над 10% от остатъчния размер за връщане“, коментира Джигов.

Той подчерта, че трябва да се работи активно по информираността на клиентите, които търсят бързи кредити. „Те казват, че знаят какви са лихвите, каква е сумата, но проблемът идва, като разберат, че не могат да ги връщат“, подчерта Джигов. Той допълни още, че с налагането на таван на лихвите, има вероятност за увеличаване на сивия сектор в областта.

Рязката смяна на законодателството не дава особено добър сигнал към инвеститорите, коментира още експертът.
„Пазарът трябва да е прогнозируем и то в дългосрочен план. Още повече, че държавата е в доста силна стагнация откъм потребление,“ заяви още Джигов.

Според него тегленето на бърз кредит има смисъл, ако кредитополучателят очаква да го погаси до два месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase